18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 7 ADIMDA ŞARAP FIÇILARININ HAYATI

1.jpg

  • ​'Quercus' meşe ailesinden gelen ağaçlardan meşe fıçılar elde edilir.

  • Fıçı üretiminde en çok Fransız (Quercus robur, Quercus petraea) ve Amerikan (Quercus alba) meşe ağaçları tercih edilir.

  • Ahşap fıçılar yıllandırma veya olgunlaştırma için kullanılır.

  • Meşe fıçılar sıvı geçirmez ama hava geçirirler.

  • Her şarap meşe fıçıya girmez.​​



neden meşe fıçı.jpg

1. Şarap Üreticileri Neden Fıçı Kullanırlar?

  • Kullanılan meşe fıçıya bağlı olarak şaraba aroma katması,

  • Kırmızı şaraplarda tanenleri törpüleyerek şarabın daha yumuşak içime sahip olması,

  • Şarabın nefes alıp vermesi ve oksijen ile tanışması için fıçı kullanılabilir.






meşe fıçı nasıl üretilir.jpg2. Meşe Fıçı Nasıl Üretilir?

  • Meşe fıçı yapıştırıcı ve çivi kullanmadan üretilir.

  • Fıçı yapılırken fıçıya şeklini veren meşe tahtalar ısıtılarak eğilir.

  • Isıtma süresi ve şiddeti, meşeden şaraba geçen aroma ve tatları etkiler.

  • Yakma işlemi geçirmiş fıçılarda bekletilen şaraplarda füme, tatlı baharat ve odunsu aromalar hissedilebilir.


yeni eski meşe fıçı.jpg

3. Yeni Meşe Fıçı / Kullanılmış Meşe Fıçı

  • Yeni meşe fıçı veya daha önce kullanılmış meşe fıçı kullanımının da şaraba etkileri farklıdır.

  • Yeni meşe fıçı, Hindistan cevizi, vanilya, sedir, fındık, kahve gibi farklı aromalar katabilir.

  • Kullanılmış fıçılar kullanım sayısına göre şaraba daha az tat katkısı sağlayacaktır. Sadece oksijen geçişi ile şarabın tanenlerinin yumuşamasına yardımcı olabilir.





5.5.jpg4. Meşe Fıçı Ölçüleri

  • Meşe fıçılar genelde 225 litre (Bordeaux tipi), 228 litre (Burgonya tipi) hacimli olup, çok daha büyük olanları da mevcuttur.

  • Meşe fıçıların şaraba etkileri küçük meşe fıçılarda büyük meşe fıçılara göre daha yoğundur.

  • Büyük meşe fıçılar nadiren şaraba meşe tatları katmak için kullanılır.



6.jpg


5. Amerikan Meşe Fıçısı /Avrupa Meşe Fıçısı

  • Amerikan meşe fıçısından daha tatlımsı, vanilya, Hindistan cevizi gibi aromalar,

  • Avrupa meşe fıçısından daha baharatımsı, karanfil, tarçın gibi aromalar gelebilir.





7.jpg


6. 'SUR LIE'

Alkolik fermantasyondan sonra maya ölüp fermantasyon fıçısının dibine çökerek ölü hücrelerden 'ölü maya' denen katmanı oluşturur.

Şarap üreticisinin tercihine göre, yıllandırma sırasında şarap bu maya tortusu ile karıştırılabilir. Bu yöntemle şarap gövde ile birlikte bisküvi ve ekmeksi tatlar kazanabilir.





8.jpg

7. SOLERA SİSTEMİ

Sherryler şaraba meşe aromaları vermeyen eski fıçılarda solera sistemi kullanılaak olgunlaştırılabilir.

Solera sistemi olgunlaştırma sürecinde genç ve yaşlı şarapları harmanlayan bir tekniktir. En eski şaraplar en altta bulunur. Alt sıradan alınan ve şişelenen şarapların yerine, her sıraya bir süt sıradan takviye yapılarak yıllandırma sırası devam eder ve yeni-eski ürün arasındaki fark yuvarlanır. Solera sistemi Madeira stili şaraplarda da uygulanabilir.