18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 7 FARKLI MEZE VE ANASON

anason.jpg




ANASON

Rakının hammaddelerinden biri anasondur. Bir anasonu alıp çiğnerseniz tohum olarak da ne kadar tatlı olduğunu fark edersiniz. Anasonun tatlılığı yemek uyumunda en önemli unsurlardan biridir.



​​çerkes tavuğu.jpg


1. ÇERKES TAVUĞU

Sarımsak, ceviz, ekmek içi, tavuk bir araya geliyor ve çilingir sofralarının vazgeçilmez mezelerinden biri ortaya çıkıyor.

Sarımsak gibi baskın tatlar anasonun daha az hissedilmesine ve alkolün belirginleşmesine sebep olur.

Yüksek anasonlu ve düşük alkollü (1'e 2 sulandırılmış) rakılarla eşleştirilebilir.



fasulye pilaki.jpg2. FASULYE PİLAKİ

Rumca'da 'yahni' demek olan 'plakhi' sözcüğünden Türkçe'ye 'pilaki' olarak geçtiği belirtiliyor. Yahni ile pilaki arasındaki fark nedir? Yahniye bol soğan, pilakiye de bol sarımsak konulması ile ilişkilendiriliyor.

Fasulye pilaki umami hissiyatı dengelemek üzere 1'e 2 sulandırılmış rakılarla eşleştirilebilir.





yoğurtlu semizotu.jpg3. YOĞURTLU SEMİZOTU

Yoğurtlu mezelerde asidite hissiyatını dengelemek ön plana çıkar. Rakıda asidite yoktur. Ama yemeklerdeki asiditeyi yani ekşiliği dengeleyebilecek anason vardır.

Anasondan gelen tatlılık yiyeceklerdeki ekşiliğin dengelenmesini sağlar. Yoğurt ve yoğurtlu mezeler yüksek anasonlu rakılarla eşleşebilir.




çiroz salatası.jpg

4.ÇİROZ  SALATASI

Çiroz, Yunanca'da 'kurutulmuş, kurumuş, kuru' anlamına gelen 'tsiros' ('ts', 'ç' sesidir) sözcüğünden gelir.

Çirozun tuzluluk hissiyatı yüksek anasonlu rakılarla eşleştirilebilir. Anasondan gelen tatlılık mezelerdeki tuzu dengeler.




közlenmiş patlıcan.jpg




5. KÖZLENMİŞ PATLICAN SALATASI

Patlıcanın közlenmesi ile yapılan bu mezedeki füme hissiyatı ile anasonun aromatikliği uyum sağladığından, bu tip mezeler yüksek anasonlu rakılarla eşleştirilebilir.



atom.jpg


6.ATOM

Süzme yoğurt, sarımsak, kurutulmuş Arnavut biberi ile yapılan atomun acı hissitayı ön plandadır. Acı damağı uyuşturduğu ve alkol hissiyatını daha yakıcı hâle getirdiği için zor bir eşleştirmedir ama imkansız değildir.

​Acıyı dengelemesi için daha düşük alkollü ama daha yüksek anason seviyesine sahip rakılar eşleştirilebilir.


​​helva.jpg


7. TAHİN HELVASI

'Helva' sözcüğü Türkçe'ye Arapça'dan geçmiş bir sözcük olup, Arapçası 'tatlanmak' anlamına gelen 'heluva', 'heluva'nın kökeni ise 'tatlı' anlamına gelen 'hulv' olarak belirtiliyor.

Helvadaki tatlılık hissiyatını dengelemek üzere yüksek anasonlu rakılarla eşleştirilebilir.​