18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 Cabernet Sauvignon Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?



cabernet.jpgCabernet Sauvignon, koyu renkli, yüksek tanenli ve asitli, ve güçlü aromalara sahip şaraplar yapan bir siyah üzüm türüdür.

Tipik olarak siyah meyve (siyah frenk üzümü(cassis), siyah kiraz) ve bitkisel (dolmalık biber, nane, sedir) aromalar içerir. Tanenleri yumuşatmak ve meşe aromaları (tütsü, vanilya, kahve) kazandırmak için genellikle kaliteli şaraplar meşede olgunlaştırılır.

Cabernet Sauvignon ılıman veya sıcak iklim sever; soğuk iklimlerde veya soğuk yıllarda olgunlaşamaz. Olgunlaşmamış Cabernet Sauvignon üzümlerinden yapılan şaraplar hoş olmayan bitkisel aromalar nedeniyle keskin ve buruk olabilir. Sıcak iklimlerde yapılan şaraplar daha yumuşak tanenlere, daha fazla siyah kiraz aromalarına ve daha az bitkisel karaktere sahip, daha dolgun gövdeli şaraplardır.

Yoğun meyve aromaları, yüksek tanen ve asidite seviyesi nedeniyle, Cabernet Sauvignon güzel olgunlaşan şaraplar yapmaya uygun bir türdür. Daha kolay içimli bir şarap elde etmek için çoğunlukla Cabernet Sauvignon'a Merlot eklenir, çünkü Merlot sert olan şaraba yumuşaklık ve gövde kazandırır. Cabernet Sauvignon da genelde Merlot'ya tanen, asidite ve meyve aromaları eklemek için kullanılır. Bu kupaj için klasik bölge Bordeaux'dur, ancak etiketlerinde belirtilmese de az sayıda Yeni Dünya şarabında da bu kupajı görmek mümkündür.

“Kaberne Sovinyon" diye okunur.

 

Cabernet Sauvignon İçin Önemli Bölgeler Nelerdir?

 

FRANSA

cs.jpgBordeaux

Uzun, sıcak sonbaharlar ve ılıman deniz iklimi hakim olduğundan Cabernet Sauvignon için ideal bir bölgedir.

Bölge, güneybatı Fransa'da Garonne ve Dordogne nehirlerinin birleştiği Gironde halici çevresinde kurulmuştur.

Gironde ve Garonna'un batısında ve güneyinde, sol yakı adı verilen bölge yer alır.  Kuzeyden güneye doğru yer alan ana bölgeler;

  • Médoc
  • Haut-Médoc
  • Graves

En iyi alanlar, suyu çeken ve ısıyı koruyarak olgunlaşmaya yardım eden kumlu-çakıllı topraklardır. Bu çakıllı topraklar Cabernet Sauvignon olgunlaşmasına yardım eder. Bazı yıllarda Cabernet Sauvignon sol yakadaki çakıllı topraklarda bile olgunlaşmakta zorlanır. Harmanlama bu yüzden önemlidir. Cabernet Sauvignon üzümlerinin olgunlaşmakta zorlandığı yıllarda harmandaki Merlot türünün proporsiyonu artar.

 

Güney Fransa

Güney Fransa'nın iklimi sıcaktır ve yıllık hava durumu Bordeaux bölgesinden çok daha az değişkenlik gösterir. Cabernet Sauvignon bu bölgede daha kolay olgunlaşır.


cabs.jpg

ABD

Napa, Rutherford ve Oakville en önemli bölgeleridir. Napa Valley, Cabernet Sauvignon'un olgunlaşması için güneşli sıcak iklimi ve uzun yetiştirme mevsimiyle ideal bir bölgedir. Tam gövdeli ve yüksek tanenli, belirgin olgun siyah meyve tatlarına sahip olgun şaraplar Oakville ve Rutherford yörelerinde bulunabilir.

 

ŞİLİ

Maipo Vadisi ve Colchagua Vadisi önemli alt bölgelerdir. Sıklıkla Merlot, Carmenere ve Syrah üzümleri ile kupaja girer.

 

GÜNEY AFRİKA

Stellenbosch bölgesi iyi Cabernet Sauvignon şarapları ile bilinir. Bu şarapların çoğu Bordeaux stiline benzer.

 

AVUSTRALYA

Cabernet Sauvignon Avustralya'da yaygın olarak yetiştirilir. Özellikle iki bölge öne çıakr: Coonawarra ve Margaret River.

 

YENİ ZELANDA

Kuzey adada yer alan Hawke's Bay Cabernet-Merlot kupajları ile ünlüdür.

 

TÜRKİYE

Cabernet Sauvignon, ülkemizde Trakya, Ege ve İç Anadolu bölgesi ile Antalya'da kupaj ve monosepaj olarak üretilmektedir.

 

IWSA-Cabernet-Sauvignon-üzüm-WEB.JPGCabernet Sauvignon Şarabı Hangi Yemeklerle Eşleştirilebilir?

Izgara bonfile, terbiyeli kuzu şiş, füme etler, barbekü etler, beef bourguignon, güveç, kavurma, Dana Strogonof, Tikka  Masala, ördek, kaz, bıldırcın gibi av etleri, roquefort, stilton, Konya küflü, Kars gravyeri, brie, camambert

 

Cabernet Sauvignon Hangi Kadehte Servis Edilmelidir?

Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür.  Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.

Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)

 

Cabernet Sauvignon Şarabı Hangi Sıcaklık Derecesinde Servis Edilmelidir?

15–18°C servis edilmesi tavsiye edilir.

 

 

Merlot Şarabı Hakkında Daha Fazlası..

 

  • Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc ve Sauvignon Blanc'ın çaprazlanmasının ürünüdür.

 

Carole Meredith ve UC Davis'teki araştırma grubu, farklı şarap çeşitlerinin kökenini belirlemek için DNA tiplemesini kullanan ilk kişilerdi. Dünyanın Cabernet Sauvignon'un gerçekten de Cabernet Franc ve Sauvignon Blanc'ın çocuğu olduğunu öğrenmesi 1996 yılındadır. Meredith, 50'den fazla diğer üzüm çeşidinin (Zinfandel'in Hırvatistan'daki kökeni dahil) kökenlerini belirlemeye devam etti. 2009'da Culinary Institute of America's Vintner's Hall of Fame'e girdi.

 

  • Cabernet Sauvignon, dünyanın en fazla ekilen şaraplık üzümüdür.

2013 yılında Kym Anderson ve ekibinin Adelaide Üniversitesi'nde yaptığı detaylı çalışmanın ardından, Cabernet Sauvignon ve Merlot'un dünyanın en çok dikilen iki şaraplık üzüm çeşidi olduğunu belirtmişlerdir.

  • Cabernet Sauvignon şaraplarında karabiber, yeşil biber, frenk üzümü ve bazen dolmalık biber gibi bitkisel ve 'yeşil' tatlar hissedilebilir.

Metoksipirazin adı verilen bir aroma bileşiği daha küçük miktarlarda oldukça pozitiftir ve karabiber, yeşil biber veya adaçayının lezzetli aromalarını ekler. Daha büyük miktarlarda, pirazinler olumsuz olarak görülür ve Cabernet şaraplarının bitkisel ve "yeşil" bir tadı olmasını sağlar. Bilim adamları, asmanın yapraklı kısmının aşırı büyümesinin, bir şarabın artan bitkisel aromalarıyla doğrudan ilişkili olduğunu belirlediler. Winemakerlar yapmak istedikleri stile göre Cabernet Sauvignon üzüm bağlarının büyüme şeklini buna göre ayarlarlar.

  • Cabernet Sauvignon her yere ekildiğinden, dünya çapında bazı benzersiz karışımlarda ortaya çıkıyor;

Bordeaux/Meritage: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot ve Carmenère

Supertuscan: Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Syrah

CMS Blend: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah

Avustralya: Shiraz-Cabernet