-Zinfandel üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Kaliforniya, İtalya, Meksika, Brazil, Washington. - Zinfandel üzümü görünüşü: koyu yakut. -Burunda; böğürtlen, kuru meyveler, karanfil, meyan kökü - Damakta; orta tatlılık seviyesinde, orta-yüksek asidite, orta-yüksek tanen, orta-tam gövde -Yemek şarap uyumu; baharatlı kebaplar ve et yemekleri, hamburger, baharatlı ızgara tavuk kanadı, ezine beyaz peyniri, -Servis sıcaklığı: 16-18°C
-Viognier üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Languedoc-Roussillon, Avustralya, Kaliforniya, Rhone-Alpes, Güney Avustralya, -Viognier üzümü görünüşü: açık limon sarısı, -Burunda; kayısı, armut, şeftali, menekşe -Damakta; sek, düşük-orta asidite, orta-tam gövde -Yemek şarap uyumu; kabuklu deniz ürünleri, ızgara tavuk, ızgara balık, köri soslu yemekler, sushi -Servis sıcaklığı: 8-10°C fıçısız 12-14°C
-Tempranillo üzümünün en çok üretildiği bölgeler; İspanya, Rioja, Castilla-La Mancha, País Vasco, Portekiz -Tempranillo üzümü görünüşü: orta yakut -Burunda; çilek, ahududu, kırmızı erik -Damakta;sek, orta asidite, orta-tam güvde, orta tanen -Yemek şarap uyumu; ızgara bonfile, kuzu pirzola, eskitilmiş cheddar, gouda, köri soslu yemekler - Servis sıcaklığı: 16-18°C
-Sauvignon Blanc üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Moldovya, Yeni Zelanda, Şili, Güney Afrika, Loire -Sauvignon Blanc üzümü görünüşü: açık limon sarısı – Burunda; Bektaşi üzümü, greyfurt, nektarin, lime -Damakta; sek, yüksek asidite, düşük-orta gövde -Yemek şarap uyumu; deniz mahsülleri, kuşkonmaz, sushi, taze keçi peyniri - -Servis sıcaklığı: 7-9°C
- Sangiovese üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Toskana, Emilia-Romagna, Marche, Arjantin, Romanya – Sangiovese üzümü görünüşü: açık yakut – Burunda; kiraz, yeşil çay, topraksı aromalar, kırmızı erik -Damakta; sek, yüksek asidite, orta-tam gövde, orta tanen -Yemek şarap uyumu; domates soslu makarna, pizza, bresaola prosciutto, parmesan - Servis sıcaklığı: 17-19°C
-Merlot üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Bordeaux, Languedoc-Roussillon, İtalya, Kaliforniya, Bulgaristan -Merlot üzümünün görünüşü: orta yakut -Burunda; siyah çikolata, ahududu, siyah kiraz, sedir -Damakta; sek, orta asidite, orta-tam gövde, orta-tam tanen -Yemek şarap uyumu; ızgara bonfile, filet mignon, kuzu pirzola, gouda - Servis sıcaklığı: 16-18°C
-Garnacha üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Languedoc-Roussillon, Provence- -Côte d'Azur, Aragon, Castilla-La Mancha, İtalya – Garnacha üzümünün görünüşü: açık yakut -Burunda; çilek, ahududu, meyan kökü, beyaz biber -Damakta; sek, orta asidite, orta-tam gövde, orta tanen -Yemek şarap uyumu; patlıcan, barbekü etler, sosis, mantar, hamburger - Servis sıcaklığı: 17-19°C
- Chenin Blanc üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Güney Afrika, Loire, Arjantin, Kaliforniya, Avustralya – Chenin Blanc üzümünün görünüşü: açık limon sarısı -Burunda; otsu aromalar, narenciye, ananas, yeşil elma -Damakta; düşük-orta tatlılık, yüksek asidite, orta gövde -Yemek şarap uyumu; kabuklu deniz ürünleri, ızgara sebzeler, salatalar, keçi peynirleri - Servis sıcaklığı: 7-9°C
-Boğazkere üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Elazığ, Diyarbakır, Antalya, Denizli, Uşak, Ankara – Boğazkere üzümünün görünüşü: koyu yakut – Burunda; karadut, çay, kuru incir, karabiber -Damakta; sek, orta asidite, orta-tam gövde, orta-yüksek tanen Yemek Şarap Uyumu; ızgara bonfile, kuzu pirzola, adana-urfa kebap - Servis sıcaklığı: 17-19°C
-Chardonnay üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Kaliforniya, Avustralya, Burgundy, Languedoc-Roussillon, İtalya – Chardonnay üzümünün görünüşü: açık altın -Burunda; narenciye, elma, armut, şeftali, kavun, ananas, muz, mango -Damakta; orta-yüksek asidite, orta-tam gövde -Yemek şarap uyumu; ızgara balık, ızgara tavuk, camembert, parmesan, makarna, füme çerkez, füme abaza - Servis sıcaklığı: 8-10°C fıçısız 12-14°C
-Emir üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Nevşehir, Kayseri – Emir üzümünün görünüşü: açık limon -Burunda; elma, ananas, mineralsi aromalar -Damakta orta-yüksek asidite, hafif-orta gövde Yemek şarap uyumu; sushi, kuşkonmaz, somon - Servis sıcaklığı: 8-10°C
-Kalecik karası üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Ankara, Denizli, Tekirdağ, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, İzmir, Manisa, Uşak, Antalya -Kalecik karası üzümünün görünüşü: açık yakut -Burunda; çilek, pamuk şekeri, frambuaz -Damakta; orta-yüksek asidite, hafif-orta gövde, düşük tanen -Yemek şarap uyumu; pizza, makarna, et, yağlı balıklar - Servis sıcaklığı: 16-18°C
-Misket üzümünün en çok üretildiği bölgeler; İzmir, Manisa – Misket üzümünün görünüşü; açık limon – Burunda; ıhlamur, mürver çiçeği, bal, gül -Damakta; orta tatlılık, düşük asidite, hafif-orta gövde -Yemek şarap uyumu; taze mevsim meyveleri, acıbadem kurabiye, sütlü tatlılar, sakızlı tatlılar, portakallı limonlu cheesecake - Servis sıcaklığı: 8-10°C -Misketin diğer isimleri; Moscatel (İspanya&Portekiz), Moscato/ Moscatello (İtalya), Muskat/Muscateller (Almanya), Meski (Tunus), Muskatoly/Muscataly(Macaristan)
-Narince üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Nevşehir, Amasya,Tokat -Narince üzümünün görünüşü; açık limon – Burunda; narenciye, nektarin, tropikal meyve -Damakta; orta-yüksek asidite, orta-tam gövde -Yemek şarap uyumu; ızgara balık, tavuklu saltalar, krema veya mantar soslu makarnalar, deniz mahsülleri - Servis sıcaklığı: 8-10°C
-Pinot Noir üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Fransa, Almanya, Kaliforniya, İsveç, Yeni Zelanda -Pinot Noir üzümünün görünüşü; açık yakut – Burunda; çilek, ahududu, kiraz, otsu aromalar -Damakta; orta-yüksek asidite, orta gövde, orta tanen -Yemek şarap uyumu; kabuklu deniz ürünleri, ördek, bıldırcın, kuzu eti, peynir - Servis sıcaklığı: 14-16°C
-Riesling üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Almanya, Mosel, Pfalz, Avustralya, Alsace -Riesling üzümünün görünüşü; açık limon -Burunda; elma, narenciye, şeftali, misket limonu, benzin, akasya çiçeği – Damakta; yüksek asidite, orta gövde -Yemek şarap uyumu; midye, yengeç, sushi, keçi peyniri, köri soslu yemekler - Servis sıcaklığı: 7-9°C
- Syrah/Shiraz üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Languedoc-Roussillon, Avustralya, Provence, Güney Afrika, Rhone -Syrah/Shiraz üzümünün görünüşü; koyu yakut – Burunda; böğürtlen, karabiber, karadut, meşe -Damakta; orta asidite, orta-tam gövde, orta tanen -Yemek şarap uyumu; ızgara sebzeler, kuzu eti, mantar, eskitilmiş peynirler, dana eti - Servis sıcaklığı: 17-19°C
-Cabernet Sauvignon üzümünün en çok üretildiği bölgeler; Şili, Kaliforniya/ABD, Bordeaux/Fransa, Avsutralya, Languedoc-Roussillon/ Fransa -Cabernet Sauvignon üzümünün görünüşü; koyu yakut -Burunda; siyah frenk üzümü ve siyah kiraz, yeşil dolmalık biber, nane ve sedir -Damakta; orta asidite, orta gövde, orta-yüksek tanen -Yemek şarap uyumu; kuzu pirzola, ızgara bonfile, eskitilmiş peynirler - Servis sıcaklığı: 17-19°C