IWSA Yeme İçme Kültürü Gastronomi Kültürü Gastronun Kosesi Rozeler Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey Rozeler Hakkında Bilinmesi Gereken 10 Şey Sayfa İçeriği1.Roze şaraplar en basit tanımıyla siyah üzümlerin kabuklarıyla çok kısa temasıyla (yaklaşık 12-36 saat) üretilen pembe renkli şaraplardır. Tüm siyah üzümlerden roze üretilebilir. Renk tonları pudradan fuşyaya kadar geniş bir yelpazededir.2.Ülkemizde roze ya da pembe şarap olarak isimlendirilirken, İspanya’da Rosado, İtalya’da Rosato, Almanya’da ve İngilizce konuşulan ülkelerde Rosé olarak tanımlanır.3.Blush ise farklı bir kategori değildir, yine rozedir.4.Roze şaraplar tıpkı beyaz ve kırmızılar gibi her mevsim tüketilebilir.5.İyi bir rozeden beklediğimiz tat profili ise; pembe bir renk tabii ki, burunda taze, canlı bol çilek, frambuaz, kiraz gibi kırmızı meyve ve çiçeksi aromalar, damakta ise tazeleyici asidite ve zarif bir yapı.6.Rozeler çoğunlukla yıllanmazlar. Birçok beyaz şarap gibi 1-2 sene içinde tüm güzel taze meyve aromalarını korurken içip keyfini çıkarmak lazım. (Fransa’da rozeleriyle ünlü Tavel bölgesinde bazı çok özel üreticilerin bazı şarapları yıllanabiliyor. Ama istisnalar kaideyi bozmaz)7.En iyi servis sıcaklığı 6-18 C’dir. Buz atılıp servis edilmesi lezzetini ve aromalarını seyrelttiği için tavsiye edilmez. Ama birçok yerde bu şekilde servis edildiğini görebiliyoruz.8.Lale formlu beyaz kadehleri en uygun kadehlerdir.9.Fransa’da özellikle Akdeniz kıyısındaki Provence üretiminin yaklaşık %85’i roze şaraptır. Ayrıca Tavel ve Lirac da rozeleriyle namsalmıştır. İspanya’nın Navarra bölgesinde Garnacha (Grenache) üzümünden üretilen rozeler yine önemli şaraplardır. Ama roze neredeyse tüm dünyada şarap üretilen her bölgede üretilir.10.Roze şaraplar sanıldığı gibi meyve ya da tatlılarla tüketilmez. Bir çok baharatlı, hafif acı (çok acı olmamalı) ve aromatik yiyecekler, beyaz ve hafif pişmiş kırmızı etlerle, şarküteriler ve çok geniş bir peynir yelpazesiyle uyum sağlarlar. Steak tartare, çiğ köfte, curry soslu yemekler, kısır, tabbouleh, rozbif, breasola, pastırma gibi şarküteriler, domates soslu makarnalar, pizza, pide, risotto, tavuk, balık ve deniz mahsulleriyle, ızgara ciğer, kokoreç gibi sakatatlarla ve daha birçok yemekle uyumludur.Cheers!Ayça BUDAKRoze şaraplar nasıl üretilir yazımız için ilgili sayfayı da okuyabilirsiniz.
E-Bülten Aboneliği E-Bülten Aboneliği Etkinlik ve duyurularımızdan haberdar olmak için e-bültene kayıt olun. Kişisel verilerin korunması kanunu hakkında bilgilendirmeyi okudum, onaylıyorum. Tarafımca okunan Aydınlatma Metni çerçevesinde IWSA tarafından kimlik, iletişim ve adres bilgilerim işlenerek tarafıma pazarlama, tanıtım ve bilgilendirme amaçlı SMS, e-posta ve telefon yoluyla ticari elektronik ileti gönderilmesine rıza verdiğimi beyan ediyorum.