Paylaş :

NICOLAS APPERT

NICOLAS APPERT

1803 yılında, Louisina Satışı'ndan kazandığı 15 milyonla silahlanan Napolyon, Avrupa'yı fethetme planını uygulamaya koydu. İlk olarak ordularının iyi Fransız yemeği yiyeceğinden emin olmak istedi. Genellikle orduların kullandığı tuzlu, kuru veya tütsülenmiş yiyecekten çok daha iyisini arıyordu. Bu tür saklama yöntemleri, yiyeceğin tadını ve dokusunu değiştirirdi ve daha iyisi olmazdı. Bu yüzden, bunu yapabilecek olana 12 bin Franklık (bugünkü 250 bin dolar) bir ödül koydu.

Nicolas Appert adındaki şef, 181 yılında bu ödülü kazandı ve L'art de conserver pendant plusieurs anêes toutes les substances animales et vêgêtales- Tüm Hayvan ve Sebze Çeşitlerinin Uzun Yıllar Konservelenme Sanatı-adlı kitabını yayınladı. 1750'de doğan Appert, Champagne'in şarap mahzenlerinde ve hanlarında, bir hancı olan babasına yardım ederek büyümüştü. Appert yirmi iki yaşına geldiğinde, başarılı bir şef olmuştu; otuz bir yaşında ise Paris'te kendi şekerleme dükkânını açmıştı. Yiyecek saklama konusuna da düşkündü. Fransız mutfağının temelini oluşturan sosları saklamak gibi konularda yeni bir yöntem bulmak istiyordu. On yıl süresince yiyecek saklamaya dair deneyler yaptı. Sonunda, çok sayıda elde edebileceğinden, ilk olarak Champagne'deki cam şişelere yiyecek yerleştirmeyi ve bunları benmarin (bain marie) veya su banyosu yöntemi ile kaynatmayı geliştirdi.

Bu yolla Appert, mikropları öldürüyordu; fakat tabi bu, mikroplar bilinmeden önceydi. Yiyeceğin tadı güzeldi; diğer yöntemlerle hazırlananlardan çok daha iyiydi. Sonrasında şans Appert'e güldü. Beslenme eleştirmeni La Reyniêre, Appert'in yaptığını beğendi ve kendi sütununda onun hakkında bir yazı kaleme aldı. Ancak, camda yiyecek saklamak ordu için pek pratik değildi. Şişeler, ordu gemilerinde birbirine çarpabilirdi ve kötü yollarda ya da yol olmayan yerlerde birbirini itip düşürebilirdi. Fransa, Appert'in icadının patentini aldı; fakat bunu kitlelere yönelik olarak geliştiren İngiltere oldu. Çünkü; İngiltere, Fransa'dan daha çok sanayileşmişti ve teneke sanayisi çok güçlüydü. Elle yapılan konservelerin üstü düzdü. Bu konserve kutular, on dokuzuncu yüzyılın ortalarında Amerikalılar konserve açacağını icat edene kadar çekiç ve keski ile açılırdı.

Kaynak: Mutfak &Kültür

İnsanın Beslenme Tarihi

Linda Civitello

Sayfa:238​

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo