18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 5 Rakı Efsanesi

1rakıefsanesi.jpg




1. ''Göbek rakı en iyi rakıdır.''

İmbik distilasyonunda, akışın başından ve sonundan belli bir kısım ayrılmakta, arada elde edilen orta ürün rakı olarak alınmaktadır.

Tüm rakılar orta üründür, yani göbektir.



2rakışeker.jpg

2. ''Şekersiz rakı daha az kalorilidir.''

Türk Gıda Kodeksi'nde belirtildiği üzere rakının litresine maksimum 10 gram rafine beyaz şeker ilavesi yapılabilir.

1 litre rakıda ortalama 1 küp şeker bulunur. Sulandırılıp içildiği için bu miktar daha da azdır.

Reçetesine göre şeker ilavesi yapılan ve şeker ilavesi yapılmayan iki rakı arasındaki şekerden gelen kalori farkı 2 kcal'dir, yani fark neredeyse yok denecek kadar azdır.

4rakıefsanesi.jpg


3.''Şişelerin üzerinde yazan rakamlar önemlidir. Ne kadar küçük rakam ise rakı o kadar kalitelidir.''


Şişelerin üzerinde yazan rakam şişeyi üreten cam üreticisinin şişeye verdiği kalıp numarasıdır. İçerisindeki rakı ile ilgisi yoktur.



5rakıefsanesi.jpg
4. ''Evde rakı üretilebilir''

Rakı, sadece Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretim izni verdiği minimum 1 milyon litrelik üretim hacmine sahip tesislerde üretilebilir. Rakı üretiminde ürün tüketiciye ulaşana kadar her aşamada tüm süreçler kontrol edilir. Rakıdan esinlenilerek evde yapılan ürünlerde üretim prosesinin kontrol altında tutulması imkansızdır. Kontrolsüz süreçlerde oluşan metil alkol sebebiyle bu tip ürünlerin tüketimi hayati riskler taşır.



6rakıefsanesi.jpg

5. ''Rakı üretiminde anason yerine anason aroması kullanmak fark yaratmaz.''

Öncelikle bir içkiye rakı denilebilmesi için Türkiye'de yetiştirilen anason tohumu (pimpinella anisum) kullanılmalıdır. Anason aroması kullanılan içkilere rakı denilemez.

Rakı üretiminde anason tohumu ile distilasyon yapılması zorunlu bir işlemdir. Aksi takdirde bu ürüne rakı denilemez.