Paylaş :

AHMET GÖK: EMİLİA-ROMAGNA ŞARAPLARI

AHMET GÖK: EMİLİA-ROMAGNA ŞARAPLARI
AHMET GÖK: EMİLİA-ROMAGNA ŞARAPLARI

Orta İtalya’da çizmenin tepesine yakın Emilia ve Romagna bölgelerin birleşmesiyle kurulan İtalya’nın 20 özerk bölgesinden biri Emilia-Romagna… Bologna, Parma, Modena ve Rimini gibi önemli şehirleriyle dikkat çeken bölge; sanat, kültür ve mutfağı ile öne çıkıyor… Genel olarak İtalya’nın refah seviyesi yüksek bölgelerinden biri…

Emilia-Romagna denilince ilk akla gelenler: Duomo di Parma, Giuseppe Verdi, Luciano Pavarotti, Federico Fellini, Giorgio Armani, The Great Theaters of Parma, Ferrari, Lamborghini, Maserati, Ducati, Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Lambrusco, Malvasia…

AHMET GÖK: EMİLİA-ROMAGNA ŞARAPLARI

Emilia-Romagna bölgesinin bereketli, zengin bağları toplam 55 000 hektarlık alanı kaplıyor… Malvasia, Trebbiano, Pignoletto, Pecorino, Albana, Ortrugo gibi yerel beyaz üzümler; Barbera, Bonarda, Sangiovese ve Lambrusco gibi yerel kırmızı üzümler çoğunlukta olduğu bağlarda az da olsa Cabernet Sauvignon, Pinot Gris, Sauvignon Blanc ve Chardonnay gibi uluslararası üzüm bağları da vardır.

Kuşkusuz bölgenin uluslararası üne sahip ve en ön plana çıkan üzümü Lambrusco, özellikle hafif köpüklü, “Méthode traditionnelle” yöntemiyle yapılan bu şarapların üretim süreci şampanya gibi oldukça zahmetlidir. Fakat İtalyanlar methodun aslına uygun olarak geliştirdiği ;Metodo Italiano,Methode Cuvée Close, Tank Method ya da Metodo Charmat-Martinotti adlarıylada bilinen Charmat yöntemi sayesinde hızlı ve ucuz Lambrusco yapmayı başarmaları, Lambrusco’nun dünyaca ünlenmesine ve dünyanın her yerinde satılır bir şarap olmasını sağlamış. Charmat yönteminde geleneksel yöntemlerde şişelerde yapılan ikinci fermantasyon süreci, büyük basınçlı paslanmaz çelik tanklarda yapılarak, basınç altında şişelere doldurulmasıyla gerçekleşiyor. Böyle hızlı ve ucuz yapılabilen Lambruscolar dünyanın her yerinden bulunabiliyor. Bu sevimli ve yumuşak içimli şaraplar bölgenin yemekleriyle de keyifli uyum sağlıyor… Frizzante olarak adlandırılan hafif köpüklü Lambrusco’ların en popülerleri Salamino di Santa Croce, di Sorbara , Grasparossa di Castelvetra, Modena ve Reggiano bölgelerinde yapılanlar… Genellikle hafif tatlı olan şarapların alkolleri %8 ile %11 arasında değişiyor… Sek olanları da var. Biraz da şaraptan keyif almanızı bu tatlılık seviyesi belirliyor…

AHMET GÖK: EMİLİA-ROMAGNA ŞARAPLARI

Benim tercihim daha sek olanlarından yana…. Sonradan öğreniyoruz ki geleneksel olan Lambrusco sek olmalı ve mantarla kapatılmalıymış…

İtalya’nın uluslararası üzümü Sangiovese özellikle Romagna’da dikkat çekerken, Rimini yakınlarında Albana ve Trebbiano’nun daha öne çıktığını görüyoruz. Bölgede hafif köpüklü frizzante tarzı şaraplar ağırlıklı olsa da sek şaraplardan Passito’ya kadar çok farklı stilde şaraplar bulmak mümkün. Her şehir kendi bölgesinde yetişen üzümlerden yapılan şarapları yapmayı ve bu şarapları tüketmeyi seviyor. Restoranlardaki şarap listelerin hemen hepsinde ilk sırayı bölge şarapları alıyor… Yabancı ve bölge dışı çok az şaraba rastlıyorsunuz… Yöre halkı özellikle yerel üzümlerini tanımanızdan ve şaraplarını tercih etmenizden büyük keyif alıyor ve bunu da size hissettiriyorlar… Genelde genç içilen uygun fiyatlı sofra şarapları…

Emilia-Romagna bölgesinin başkenti Bologna’da kaldığımız dört gün boyunca dikkatimizi çeken, daha önce adını dahi duymadığımız Pignoletto oldu. Bu süre içinde çok sayıda örneğini deneme şansına kavuştuk. Özellik DOCG sınıfındaki Colli Bolognesi Classico Pignoletto bölgesinin hafif köpüklü frizzanteleri tek kelimeyle harika… Sek ve frizzante olarak işlenen bu beyaz üzümün, güçlü asitli yapısı ve ekşi yeşil elma, limon gibi zengin meyvemsi dokunuşlarıyla dikkatimizi çekti.

Kadehinizde sevdiğiniz ya da bugüne kadar tatmadıysanız seveceğiniz Emilia-Romagna bölgesi şarabı da eksik olmasın…

Ahmet Gök
Ahmet Gök

Keyifnotları Yazarı

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo