Nazlı Pişkin

Çevirmen, yemek kültürü yazarı, editör

Çevirmen, yemek kültürü yazarı, editör

Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden mezun oldu. Çevirmenlik hayatında özellikle yiyeceklerin tarih içindeki yolculuklarına odaklandıktan sonra İstanbul Üniversitesi Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı’ndan yüksek lisans derecesiyle mezun oldu.

Başta probiyotik gıdalar ve baharat karışımları olmak üzere el yapımı ürünleri kapsayan İncekiler markasının kurucusu. Evinin arka bahçesinde, tabiat ananın nimetlerinden bazı yenilebilir otlar, sebzeler ve çiçekler yetiştiren eli yeşil bir bahçıvan; fermantasyon ve baharat tutkunu.

Akdenizli bir ailenin çocuğu olan Nazlı Pişkin, yiyeceklerin hikâyelerinin anlatıldığı, sofra başı sohbetlerinin yapıldığı bir ortamda büyüdü. Bir tarafta üzüm bağlarında, gül bahçelerinde “ot var çiçek var, sevdalığa çare var” diyen nineleriyle birlikte zaman geçirerek, diğer taraftaysa geceleri ninni niyetine “muz seslerini” dinleyerek lezzet hafızasını oluşturdu. Antalya Anadolu Lisesi’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden mezun oldu. Çevirmenlik hayatında özellikle yiyeceklerin tarih içindeki yolculuklarına odaklandıktan sonra İstanbul Üniversitesi Akdeniz Dünyası Araştırmaları Bilim Dalı’nda tarih yüksek lisans derecesi aldı.

Akdeniz havzasında tarih boyunca kurulmuş uygarlıkların yeme-içme kültüründe süreklilik ve değişimler bağlamındaki araştırma yazıları ve çevirileri 2000 yılından beri çeşitli dergilerde yayınlanmaktadır. Farklı yayınevleri tarafından yayınlanmış kitap çevirileri (Tehlikeli Tatlar Tarih Boyunca Baharat, Kitap Yayınevi İstanbul, 2004; Kitâbü’tTabîh Abbasi Bağdatından Yemekler, Tatlılar, Çeşniler, Kitap Yayınevi, İstanbul 2009; Osmanlı Denizgücü Keşifler Çağında Osmanlı Denizgücü ve Doğu Akdeniz’de Diplomasi, Timaş, İstanbul, 2009, Kokulu Ot ve Baharat Ansiklopedisi (Oğlak Yayınları, 2019), üçü uluslararası Gourmand yemek kültürü kitapları editörlük ödülüne de sahip kitap editörlükleri (Rakı Ansiklopedisi, Overteam Yayınları, İstanbul, 2010; Tan Morgül, Rakı andFish A MediterraneanSeafoodOdyssey, Halk Plajı Yayınları, İstanbul, 2014; Rakı Gastronomisi Türkiye’nin Çilingir Sofrası, Overteam Yayınları, İstanbul, 2017; Kuruyemiş Ansiklopedisi Dünden Bugüne, Overteam Yayınları, İstanbul, 2017) bulunan Nazlı Pişkin, yemek kültürü konusunda uluslararası en saygın etkinliklerden olan Oxford FoodSymposium’un 2020 yılı sempozyumunda gösterilen “Anasonun Yolculuğu” adlı kısa belgesel filmde Anadolu’da anasonun tarihi ve önemini anlattı. Nazlı Pişkin’in son çalışması 2021 yılında yayınlanan, sürdürülebilir bir gelecek için mutfak çalışmalarının ürünü olan, Kerem Küçükgürel ve Erkan Kıyıcıoğlu birlikte yazdığı Sivuple Vegan Yemek Tarifleri adlı kitaptır.

2012’den beri yemek kültürü konusunda seminerler, kurumsal eğitimler ve atölye çalışmaları düzenleyerek köklü mutfak geleneğimizin sürdürülebilmesi için gayret ediyor. 2018 yılında kurduğu İncekiler’inde incelikli ve hakiki lezzetleri el yapımı olarak sınırlı sayıda üretiyor.

Yazılar

NAZLI PİŞKİN:ANASON

NAZLI PİŞKİN:ANASON

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo