Distile 101

01
Distile içki nedir?

Distile bir içki, damıtma yoluyla alkol seviyesi arttırılmış alkollü içecektir. Distile içkinin görünüşünü, kokusunu ve tadını etkileyen birçok faktör vardır. Bu nedenle çeşitli kategoriler ve stiller söz konusudur​

02
Distile İçki nasıl üretilir?
03
Distile içki üretiminde hangi hammadde kullanılır?
04
Damıtma nedir?
05
Damıtma süreci nasıl işler?
06
İmbik nedir?
07
Klasik imbik (pot still) nedir?
08
Klasik imbik nasıl çalışır?
09
Kontinü (Kolon) sistem nedir?
010
Kontinü (Kolon) sistem (Continous ya da Column Still) nasıl çalışır?
011
Damıtmanın aromalar üzerindeki etkileri nelerdir?
012
Damıtma sonrası hangi işlemler uygulanır?
013
Olgunlaştırma nedir?
014
Harmanlama nedir?
015
Distile içkilere şişelenmeden önce hangi eklemeler yapılabilir?
016
Distile içkilere su eklenir mi?
017
Distile içkilere tatlandırıcı eklenir mi?
018
Distile içkiler renklendirilir mi?
019
Distile içkilere şeker eklenir mi?
020
Distile içki tadımı nasıl yapılır?
021
Distile içkilerin görünüşü nasıl değerlendirilir?
022
Distile içkiler burunda nasıl değerlendirilir?
023
Distile içkiler damakta nasıl değerlendirilir?
024
Distile içkilerin bitişi nasıl değerlendirilir?
025
Votka ilk nerede üretilmiştir?
026
Votka yapımında hangi hammaddeler kullanılır?
027
Votka yasal olarak kaç derecede damıtılmalıdır?
028
Aromalı votkalar nasıl üretilir?
029
Rom nedir?
030
Rom ilk nerede üretilmiştir?
031
Rom yapımında hangi hammadde kullanılır?
032
Şeker kamışı ve melastan üretilen romlar arasındaki fark nedir?
033
Romlar nasıl damıtılır?
034
Romlar meşe fıçıda olgunlaştırıldığında ne tip aromalar kazanır?
035
Romlara karamel eklenir mi?
036
Rom stilleri nelerdir?
037
Beyaz rom (white rum) nedir?
038
Altın rom (golden rum) nedir?
039
Koyu rom (dark rum) nedir?
040
Tekila nedir?
041
Mezcal nedir?
042
Mavi agave nedir?
043
Tekila nasıl yapılır?
044
Tekila hangi aromalara sahiptir?
045
Tekila etiketinde bulunan 'bianco/silver' ne anlama gelmektedir?
046
​Tekila etiketinde bulunan 'joven/oro/gold' terimleri ne anlama gelmektedir?
047
​Tekila etiketinde bulunan 'reposado' ne anlama gelmektedir?
048
​Tekila etiketinde bulunan 'añejo' ne anlama gelmektedir?
049
Viski nedir?
050
Viski üretiminde öne çıkan ülkeler hangileridir?
051
İskoç viskisinin özellikleri nelerdir?
052
İskoç viski çeşitleri nelerdir?
053
Malt viski nedir?
054
Single malt viski nedir?
055
İskoç single malt viski etiketinde görebileceğiniz ana bölgeler nerelerdir?
056
İskoç viski üretiminde turba kömürü kullanılır mı?
057
Meşe fıçıda dinlendirme single malt viskilere hangi aromaları kazandırır?
058
Tahıl viskisi nedir?
059
Blended (harmanlanmış) İskoç viskisi nedir?
060
İrlanda viskisi nedir?
061
Bourbon viski nedir?
062
Tennessee
063
Viski etiketleme terimleri nelerdir?
064
Cin ilk nerede üretilmiştir?
065
Cin nasıl üretilir?
066
Cin üretiminde kullanılan botanikler nelerdir?
067
London Dry Gin nedir?
068
Damıtılmış cin nedir?
069
Brendi nedir?
070
Konyak nerede üretilir?
071
Konyakın hammaddesi nedir?
072
Konyak nasıl üretilir?
073
Konyaklar meşe fıçıda olgunlaştırılır mı?
074
Konyaklar kupaj yapılır mı?
075
​Konyak etiketi üzerinde bulunan 'VS', 'VSOP', 'XO' ve 'Napoléon' ne anlama gelmektedir?
076
Likör ilk nerede üretilmiştir?
077
Likör nedir?
078
​Aroma eklenerek farklı stillerde likörler üretmek için hangi teknikler kullanılır?
079
​Likörlerde kullanılan aromalar nelerdir?
080
Jenever nedir?
081
Jenever çeşitleri nelerdir?
082
Rakı nedir?
083
Rakı üretimi nasıl gerçekleşir?
084
Rakı nasıl içilir?
085
Rakı ne ile birlikte içilmelidir?
086
Rakı adabıyla ilgili temel kurallar nelerdir?
087
Rakı neden beyazlanır?
088
Rakı ile kokteyl yapılır mı?
089
Armagnac nedir?
090
Rakı dışında diğer anasonlu içkiler nelerdir?
091
​Brandy de Jerez nedir?
092
Ouzo (uzo) nedir?
093
Rakı ismi nereden gelir?
094
Arak nedir?
095
Sambuca nedir?
096
Grappa nedir?
097
Bitter türleri nelerdir?
098
Cachaça nedir?
099
Absinthe nedir?

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo