18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 KIRMIZI ŞARAP NASIL YAPILIR? | 7 ADIMDA KIRMIZI ŞARAP YAPIMI


Uzunca bir tarih yolculuğu bulunan şarabın kadehlerimize dolana kadar geçirdiği meşakkatli ve emek isteyen bir süreci vardır. Hasattan şişelemeye kadar her aşamayı adım adım anlattığımız içeriğimizi okuduktan sonra her kadehinizde büyük bir özen ve emek olduğunu anımsayacaksınız.

Kırmızı Şarap Nasıl Yapılır
Kırmızı Şarap Nas​ıl Yapılır?

Aşamalar aşağıdaki sıralama ile ilerler;


  • HASAT
  • SALKIM AYIRMA
  • EZME
  • FERMANTASYON
  • PRESLEME
  • OLGUNLAŞTIRMA
  • ŞİŞELEME​


Şarap Yapımı: H​​​asat Nasıl Yapılır?

Kırmızı Şarap Yapımı: Hasat
Kırmızı şarap nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması hasat. Üzüm, ilkbaharda çiçek vermeye başlayıp; sonbahara doğru olgunlaşır.

Kaliteli bir şarap üretmenin en temel aşaması üzüm bağlarında başlar; çünkü şarap lezzetini öncelikle üzümün türü sonrasında uygulama aşamasında gösterilen özenden alır. Kaliteli bir şarabın en temel unsuru iyi bir bağdır.


Üzümler olgunlaştıkça asit oranları düşer ve şeker oranları artar. Üzümün sadece tat olarak olgunluğa ulaşması yeterli değildir, kabuktaki fenolojik olgunluğun tamamlandığından da emin olmalıdır.


​Bağ bozumu, ülkemizinde yer aldığı kuzey yarım kürede Ağustos ve E​kim ayları arasında, güney yarım kürede ise Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Üzümler makine ile veya yapılacak şarabın stiline uygun olarak elle toplanır ve kasalara yerleştirilir. Hasat genellikle güneş doğmadan önce tamamlanır. 


Şarap tarihi meraklılar için “Bağcılık ve Şarabın Kısa Tarihi” yazımıza bu linkten ulaşarak konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz



Şarap Yapımı: ​​​Sap Ayırma Nasıl Yapılır?
Kırmızı Şarap Yapımı: Salkım Ayırma
 

Hasat tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden salkım ayırma işlemine geçilir çünkü üzümler bekledikçe üzerlerinde oluşacak mikroorganizmalar şarabın tadını ve kalitesini etkileyebilir. 

​Bağdan toplanan üzümler şaraphaneye getirilir, getirilen üzümler bir banta aktarılır. Bantın üzerinde yaprak, istenmeyen tane vb. elle ayıklanır. 


Şarap Yapımı: Ezme ​​Nasıl Yapılır?

Kırmızı Şarap Yapımı: Ezme

Banttan geçen üzümler sonra dişlilerin arasından geçerler, bu dişlinin arasından geçerken çatlarlar ve biraz ezilirler, bu işleme ezme denilir. Fermentasyonun başlaması için bir ortam yaratılmış olur. Çatlatılan üzümler bir tanka aktarılır. 


Şarap Yapımı: Fermentas​​yon Nasıl Yapılır?

Kırmızı Şarap Yapımı: Fermantasyon

Bir sonraki aşama olan fermantasyonda kısaca amaç şıranın içinde bulunan doğal şekerin mayalar ile şaraba dönüştürülmesidir.


Alkolik fermenta​​s​yon nedir?

Üzümdeki şekerin maya sayesinde alkole dönüşme sürecine fermentasyon denir


Maya şekeri alkole dönüştürürken açığa alkol ve karbondioksit çıkar. Daha fazla şekerin bulunduğu üzümden daha fazla alkol elde edilmesi olasıdır. 

Malolaktik fermen​​tasyon nedir?


Kırmızı şarap yapımını diğerlerinden ayıran adım malolaktik fermantasyondur.


Malik asit şaraba ekşi ve hoş olmayan bir tat verir ayrıca tanen ile malik asit uyumsuz bir ikilidir.  Kırmızı şaraplarda istenmeyen malik asitin laktik asite dönüştürülmesi amacıyla şarap malolaktik fermentasyona uğrar sonucunda damakta daha yumuşak ve yoğun bir tat bırakır.


Kırmızı şarap yapımında en önemli nokta üzümlerin kabukları ile beraber fermente edilmesidir çünkü kırmızı şarap rengini ve taneni siyah üzümün kabuğundan alır. Tanen damakta kuruluk, burukluk yaratır. Maserasyon yani üzümleri kabukları ile bekletme işleminin uzunluğuna bağlı olarak şarabın rengi de koyulaşır. Maserasyon işlemi tamamlanan ve rengi koyulaşan şıra preslenir.



Şarap Yap​​ımı: Presleme Nasıl Yapılır?

Kırmızı Şarap Yapımı: Presleme

Presleme ile üzümler ​​​​sıkıştırılır ve suyu çıkarılır. Presleme yapıldıktan sonra şarap dinlendirilmek üzere ya paslanmaz çelik tanklara ya da meşe fıçıya aktarılır.​​


Şarap Yapımı: Olgunlaştır​​ma Nasıl Yapılır?

Kırmızı Şarap Yapımı: Olgunlaştırma

Şaraplar çelik tanklarda ya da meşe fıçılarda saklanabilirler. Şarabın paslanmaz çelik tankta bekletilmesi herhangi bir özellik yada aroma kazanmasını sağlamaz, nötr bir etkisi vardır. Meşe fıçılarda bekletilen kırmızı şaraptaki tanenler ise yumuşar. ​Ayrıca şarabın meşe fıçı ile temas etmesi şarabın vanilya, hindistan cevizi gibi farklı baharat aromaları geliştirmesini sağlar. ​

Şarap Yapımı: Şişeleme ​​Nasıl Yapılır?​

Kırmızı Şarap Yapımı: Şişeleme

Tüm bu aşamalardan özenle geçen kırmızı şarap son işlem olarak şişelenir. Şişelere doldurulan şarap mantarlanır veya çevir aç kapak takılarak, etkiletlenir ve satışa hazır hale gelir.


Kırmızı şarap nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda okudunuz. Ayrıca Beyaz şarap nasıl yapılır? ve Roze şarap nasıl yapılır?​ yazılarımızı da okuyabilirsiniz.​