18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 Köpüren Şarap Nedir?

köpüren şarap.jpg


Köpüren Şarap Nedir?

İçinde karbondioksit baloncukları barındıran, genellikle kutlama amacıyla tüketilen şaraplardır.

Fransa'da Şampanya, İspanya'da Cava, İtalya'da Asti gibi örnekleri olup, dünyanın birçok farklı yerinde yapılmaktadır.

Köpüren şaraplar genel olarak ikiye ayrılır;

  1. tank yöntemi ile üretilenler
  2. doğal yöntemle üretilenler


Tank yöntemiyle üretilen köpüren şaraplarda, fermantasyonun bir kısmı, karbondioksit gazının buharlaşmasını önlemek amaçlı, ağzı kapalı ve basınca dayanıklı bir tankta gerçekleşir. Böylece karbondioksit şarabın içinde çözünmüş olur. Gazın sızmasını engellemek amaçlı şaraplar basınçlı ortamlarda şişelenmelidir. Şişe açıldığında ise çözünmüş karbondioksit şarabın köpürmesine neden olur.

Doğal yöntemle üretilen şaraplar ise, şişede fermente edilmiş köpüren şaraplardır. Tank yönteminden çok daha fazla işgücü gerektirir ve bu sebeple üretim maliyetleri çok yüksektir. Ancak kalite açısından farklı avantajlara sahiptir. Öncelikle, şarap ölü maya hücreleriyle daha uzun süre temas ettiği için, diğer şaraplarda bulunmayan ekmek ve bisküvi gibi zengin aromalar geliştirebilir. İkinci olarak köpükler tank yöntemine göre çok daha küçük, düzgün ve uzun ömürlüdür. İlk olarak, sek bir baz şarap yapılır, şişelenir ve ağzı kapatılır. İkinci fermantasyon sırasında ortaya çıkan karbondioksit şarabın içinde çözünür ve alkol seviyesi artar. Bu yavaş fermantasyon sürecini, olgunlaşma süreci takip eder. Olgunlaşma sürecinden sonraki aşamada ise maya tortuları ayrılır.

Geleneksel yöntemde, şişe yavaşça döndürülür, böylece maya hücreleri şişenin ağzına doğru kaydırılır. Mayayı dışarıya çıkartmak için kullanılan bir diğer yöntem ise şişenin tamamının preslenmiş bir tanka aktarılmasıdır. Daha sonra filtreleme yapılır, şeker eklenir ve şarap yeniden şişelenir. Bu yöntem ise Yeni Zelanda ve Avustralya'da oldukça yaygındır. Türkiye'de ise köpüren şaraplar için tank metodu uygulanmaktadır.

 

Suni Köpüren Şarap Nedir?

Fermantasyon süreci tamamlanmış olan köpüksüz şaraba karbondioksit gazı dış bir kaynaktan verilir. Suni köpüren yapma metodu olarak bildiğimiz gazafiye sistem, karbonasyon yöntemidir.

 

Her köpüklü şarap şampanya mıdır?

Her Şampanya bir köpüren şarap, ancak her köpüren şarap bir şampanya değildir. Fransa'da dahi sadece “Champagne" bölgesinde üretilen köpüklü şaraplara şampanya denilmektedir. Bu isim bu bölgeyle tescillidir ve dünyanın başka hiçbir yerinde kullanılamaz ve kullanılmasınada izin verilmez. Fransa'nın bir başka bölgesinde ya da dünyanın herhangi bir yerinde üretilen köpüren şaraplar ise farklı isimler almaktadır.

köpüren.jpg

Köpüren Şarap Şişesini Nasıl Açabiliriz?

Köpüren şarap şişesi içinde oldukça fazla basınç vardır. Şişeyi doğru sıcaklık derecesinde soğutmak, basıncın düşmesine sebep olur. Şarap soğutulsa bile, mantarın şişeden fırlaması mümkündür. Buna göre aşağıdaki adımları izleyerek şişeyi açabilirsiniz:

• Folyoyu çıkarın ve altındaki teli kulakçığından çevirin.

• Tel çıkarılırken, mantar elle sabit tutun.

• Şişeyi yaklaşık 30°lik bir açıda ve mantarı sıkıca tutarak, diğer elinizle şişenin tabanını kavrayın.

• Mantarı değil, şişeyi çevirin.

• Fırlamaması için mantarı sabit şekilde tutun ve şişeden yavaşça çıkarın.(Şişedeki basınç zaten mantarı yavaş yavaş itecektir.)

• Şarabınız servise hazır!

 

Köpüren Şaraplar Hangi Kadehlerde Servis Edilir?

Köpüren şaraplarda flüt kadeh olarak tabir ettiğimiz kadehler genelde kullanılır. Öncelikle şişeden dökerken köpüklerinde taşmasını engelliyor ve içerisindeki baloncukların ince mi kalın mı çıktığını, çıkış hızını da değerlendirmeye olanak sağlar.

kopuren sarap.jpg


Köpüren Şarap Neyle İçilir?​

Gün içinde aperitif olarak tüketilebileceği gibi kabuklu deniz ürünleri, tereyağ ve kremalı beyaz etlerle​​, ​trüf gibi mantarlarla, sushilerle, mac& cheese veya ​kırmızı meyveli tatlı ve pastalarla da eşleştirilebilir.





Köpüren Şarapların Servis Sıcaklığı Nedir?

Köpüklü şaraplarda 6-10 derece tavsiye edilen şampanya gibi yıllanma potansiyeli olan köpüklü şarapları 10 derecelere doğru içmek gerekiyor daha genç tüketime uygun köpüklü şarabınız varsa 6 derece gibi yani buz gibi içmelisiniz ki size doğru aromaları sunabilsin.