Paylaş :

Şarap Terimleri Nasıl Okunur?

ADELAIDE HILLS

Güney Avustralya'daki Adelaide Hills bölgesi bulunduğu rakım sayesinde serinler. Chardonnay , Sauvignon Blanc üzümleri için elverişli bir bölgedir.

ALBARIÑO

Albariño, İspanya'nın kuzey-batı köşesindeki serin Rias Baixas DO bölgesinde yetiştirilen beyaz bir üzüm türüdür.

ALSACE

Fransa'da Alsace AOC bölgesi, Vosges Dağları'nın doğusunda bulunur.

AMARONE

'Amarone della Valpolicella' kısaca 'Amarone' olarak bilinir. Üretiminde kurutulmuş üzümler kullanılır.

AMONTILLADO

Sek stildeki Sherry şaraplarının en önemli üç örneğinden biridir. 

APPELLATION D'ORIGINE CONTRÔLÊE

Fransa'da PDO (Protected Designation of Origin) (kökeni korunmuş ve kontrol edilmiş) şaraplar için kullanılan daha geleneksel etiketleme terimidir.

APPELLATION D'ORIGINE PROTÊGÊE

Fransa'da Protected Design of Origin için yaygın olarak kullanılan bir etiketleme terimidir.

AUSLESE

Özenle seçilmiş ekstra-olgun salkımlardan yapılan Alman şarabıdır.

ASTI

İtalya'nın kuzey-batısındaki Piemonte'de yapılan tatlı ve düşük alkol oranına sahip köpüren şaraplardır.

ASZÛ

Botrytis'ten etkilenen üzümlerden yapılan Macar şarapları için kullanılan bir terimdir.

BARBARESCO

Nebbiolo üzümlerinden şarapların üretildiği İtalya'da bir bölgedir. Barolo'dan farklı toprak yapısına sahip bir bölge olup genelde daha düşük tanenli şaraplar görülür.

BARBERA

Barbera üzümüyle yapılan şaraplar yüksek asidite ve düşük-orta tanen oranına sahiptir.

BARBERA D'ASTI

Kuzey İtalya’nın Piemonte bölgesinde yer alan Asti bölgesindeki Barbera üzümlerinden üretilen kırmızı şaraplar Barbera d'Asti olarak etiketlenir.

BAROLO

Kuzey-batı İtalya'daki en ünlü sayılabilecek Barolo DOCG etiketli Piemonte şaraplarında kullanılmasına izin verilen tek üzüm Nebbiolo'dur.

BAROSSA VALLEY

Güney Avusturalya'daki sıcak Barossa Valley, dünyanın en eski Shiraz asmalarından bazılarına ev sahipliği yapar.

BEAUJOLAIS

Gamay için en önemli bölge Fransa'daki Beaujolais bölgesidir.

BEAUJOLAIS CRUS

Beaujolais Villages bölgesindeki on köy, kendi apelasyonlarına sahip olmaya layık görülmüştür. Bunlar Beaujolais 'crus' olarak bilinir.

BEAUJOLAIS VILLAGES

Beaujolais bölgesinin kuzeyindeki bir dizi köy, Beaujolais Villages AOC statüsüne layık görülmüştür.

BEAUNE

Burgonya'nın Côte de Beaune alt bölgesindeki Beaune komününde Pinot Noir ve Chardonnay ile kırmızı ve beyaz şaraplar üretilebilir.

BEERENAUSLESE

Botrytis nedeniyle konsantre olan salkımlardan ya da tanelerden özenle seçilen üzümlerle yapılan şarapları belirten Almanya'da bir etiketleme terimidir.

BORDEAUX

Garonne nehrinin yol açtığı batı kıyılarındaki Gironde halicinde yer alan önemli bir Fransız limanı olup, bağların yer aldığı şarap bölgesine adını vermiştir.

BORDEAUX BLANC

Bordeaux Blanc'ın üzümleri arasında Sauvignon Blanc, Semillon ve Muscadelle bulunur. White Bordeaux olarak da bilinen Bordeaux Blanc'da Colombard ve Ugni Blanc (Konyak'ta kullanılan üzüm) gibi daha az bilinen birkaç çeşit daha vardır, ancak çoğu Bordeaux Blanc Semillon ve Sauvignon Blanc'dan yapılır.

BORDEAUX SUPÊRIEUR

Bordeaux Supêrieur AOC etiketli şaraplar Bordeaux bölgesinde yetişen herhangi bir üzümle yapılabilir.

BOTRYTIS

Olgunlaşan üzümlerin üzerinde büyüyerek asil küfe neden olan mantardır.

BOURGOGNE

Fransa'daki şarap bölgesi Bourgogne için hatırlanması gereken iki üzüm çeşidi; Bourgogne Rouge için Pinot Noir ve Bourgogne Blanc için Chardonnay'dir.

BRUNELLO DI MONTALCINO

Toskana'nın güneyindeki sıcak ve güneşli Montalcino şehrinde yapılan güçlü ve tam gövdeli şaraplardır.

BRUT

'Brut' etiketli köpüren şaraplara çok az miktarda şarap eklenmiştir ama yüksek asidite seviyesi ve şaraptaki hareketli baloncuklar nedeniyle sek hissedilir.

BURGUNDY

Fransa'daki şarap bölgesi Burgundy (namıdiğer Bourgogne) için hatırlanması gereken iki üzüm çeşidi; Bourgogne Rouge için Pinot Noir ve Bourgogne Blanc için Chardonnay'dir.

CRIANZA

İspanya'da kullanılan şarap etiketleme terimlerinden Crianza, pazara sunulmadan önce meşe fıçılarda yıllandırılmalıdır.

CABERNET SAUVIGNON

Fransa'daki Bordeaux bölgesinin sol yakasında yapılan şaraplarda kullanılan ana üzüm türüdür. Günümüzde örnekleri dünyanın şarap üretimi yapan her yerinde görülmektedir.

CALIFORNIA

California'da Chardonnay, Zinfandel, Merlot, Cabernet Sauvignon gibi üzümler yetiştirilebilir.

CALISTOGA

Napa vadisinin kuzey ucundaki Calistoga yöresi daha sıcaktır. Napa Vadisinde üretilen tam gövdeli şaraplar burada bulunabilir.

CAPE BLEND

Güney Afrika'da Cabernet Sauvignon ve Merlot bazen yöreye özgü Pinotaga üzümü ile harmanlanarak Cape Blend (Cape Harmanı) yapılabilir.

CARMENÊRE

Carmenêre, Şili'de yaygın olarak yetiştirilen bir siyah üzüm çeşididir.

CARNEROS

Kaliforniya'da Carneros, San Pablo körfezinden gelen sabah sisiyle ve batıdaki Sonoma Pasifik okyanusundan esen rüzgarla serinler.

CASABLANCA VALLEY

Şili'de Casablanca Valley deniz yellerine ve Pasifik okyanusundan gelen yoğun sabah sislerine maruz kalır. Bu serinletici etkiler üzüm yetiştirme mevsimini uzatır.

CATALUNYA

İspanya'nın geniş kapsamlı Catalunya DO apelasyon bölgesi yüksek hacimli Tempranillo ve Tempranillo ağırlıklı harmanlar üretir.

CAVA

İspanya'nın belli bölgelerinde geleneksel yöntemle yapılmış köpüklü şaraplar için kullanılan İspanyolca terimdir.

CENTRAL OTAGO

Güney enleminde olmasına rağmen Central Otago, Yeni Zelanda'nın en olgun ve en güçlü aromalara sahip Pinot Noir üzümlerini yetiştirir.

CENTRAL VALLEY

Şili'nin Central Valley bölgesinde yüksek hacimli ucuz şaraplardan düşük hacimli kaliteli şaraplara geniş bir kalite yelpazesinde şaraplar üretilir.

CHABLIS

Chablis bir village apelasyonu olup tescilli üzümü Chardonnay'dir.

CHAMPAGNE

Champagne AOC, Kuzey Fransa'da geleneksel yöntemle yapılan ünlü bir köpüklü şaraptır.

CHARDONNAY

Chardonnay üzümü serin, ılıman ve sıcak iklimlerde yetişebilir ve yetiştiği iklime göre birincil meyve aromaları, akol, gövde ve asidite seviyelerinde farklılıklar görülebilir.

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

Châteauneuf-du-Pape AOC etiketli şaraplar yüksek alkol oranına sahip tam gövdeli şaraplar olarak bilinirler.

CHENIN BLANC

Fransa'daki Loire vadisinde bulunan Vouvray AOC, Chenin Blanc için klasik bir bölgedir.

CHIANTI

Chianti DOCG terimi Italya'daki Apennines Dağlarının eteklerindeki geniş bir bölgeyi kapsar.

CHIANTI CLASSICO

Chianti Classico DOCG, daha geniş bir alana yayılan Chianti DOCG bölgesinden yüksek rakımlıdır ve buradaki Sangiovese üzümleri uzun olgunlaşma mevsiminin tadını çıkarır.

CLARE VALLEY

Premium Riesling üzümleri, Güney Avustralya'nın Clare Valley bölgesinden çıkar.

CLASSICO

İtalya'da kullanılan etiketleme terimi Classico bağları sıklıkla bölgenin tepelik kısımlarında bulunur.

COLCHAGUA VALLEY

Şili'de Colchagua Valley, Cabernet Sauvignon için önemli bir bölgedir.

CONDRIEU

En iyi Viognier örnekleri monosepaj şarap yapımına odaklanan Fransa Kuzey Rhône'daki Condrieu AOC bölgesinde bulunabilir.

CONSTANTIA

Güney Afrika'da Cape Town'ın güneyindeki Constantia, Güney Okyanusundan gelen deniz yeliyle serinlemektedir.

COONAWARRA

Güney Avustralya'daki küçük Coonawarra bölgesi, bulutlu havası ve güneyden esen serin yeller nedeniyle ılıman özellikler gösterir.

CORTESE

Cortese üzümünden  sek, hafif gövdeli, yüksek asidite oranına sahip beyaz şaraplar üretilir.

CORVINA

Corvina üzümüyle yapılan şaraplar düşük-orta tanenli, yüksek asidite oranına sahip, kırmızı meyve (kırmızı kiraz, kırmızı erik) aromalarının hissedildiği kırmızı şarapladır.

CÔTE RÔTIE

Côte Rôtie AOC, Kuzey Rhône bölgesinin kuzeyinde, Syrah üzümünün başarılı bir şekilde olgunlaştığı kuzey sınırını temsil eder.

CÔTES DU RHÔNE

Bütün Rhône vadisini kapsasa da bu apelasyona sahip şarapların neredeyse tamamı özel olarak Rhône'un güneyinde yetişen üzümlerden yapılır.

CÔTES DU RHÔNE VILLAGES

Jenerik Côtes du Rhône şaraplarına göre daha yoğun aroma ve kompleksite deneyimi sunarlar.

CREAM SHERRY

Medium ve Cream terimleri genellikle tatlandırılmış Amontillado ya da Oloroso Sherry için kullanılır.

CROZES HERMITAGE

Kuzey Rhône-Fransa'da Hermitage tepesini çevreleyen daha büyük ve düz bölge Crozes-Hermitage AOC olarak bilinir.

CRU BOURGEOIS

Grand Cru Classê olarak sınıflandırılmayan Mêdoc şarapları, etiketlerinde Cru Bourgeois terimini kullanabilmek için başvurabilirler.

DEMI-SEC

Demi-Sec (dömi-sek) terimi orta tatlılığı işaret eder.

DENOMINACIÔN DE ORIGEN

İtalya'da üzüm çeşidinin, bağcılık çalışmalarının ve lokasyonun minimum kalitede olduğu şarapları belirten etiketleme terimidir.

DENOMINACIÔN DE ORIGEN CALIFICADA

İspanya'da en az 10 yıl boyunca Denominaciôn de Origen statüsüne sahip şarapların başvurabileceği daha prestijli bir kategoridir.

DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA

İtalya'da coğrafi sınırlamalarla belirlenen limitli üzüm çeşidinin ve üretim metotlarının korunduğunu gösteren bir etiketleme terimidir.

DENOMINAZIONE DI ORIGINE CONTROLLATA E GARANTITA

İtalya'da Denominazione di Origine Controllata şaraplarının gerekliliklerini sağlayan ve üzerine üretildiği yerde şişelenmesi gereken, Tarım Bakanlığının tadımına tabii olduğu şarapları gösteren bir etiketleme terimidir.

EDEN VALLEY

Avustralya'da iyi kalite Riesling üretilen bir bölgedir.

EISWEIN

Hasat öncesi asma üzerinde donmaya bırakılan ve presleme sırasında donuk olan üzümlerden üretilen tatlı şaraplardır.

ELGIN

Bulunduğu rakım dolayısıyla serin bir bölge olup genellikle Güney Afrika'nın en serin şarap bölgesi olarak anılır.

FIANO DI AVELLINO

Fiano, güney İtalya'da önemli bir beyaz üzüm türüdür. Fiano di Avellino DOCG, dağlık Campania bölgesinde yapılan şaraplar için kullanılan bir etiketleme terimidir.

FINO

Sek stildeki Sherry şaraplarının en önemli örneklerinden biri Fino Sherry, flor olarak bilinen kalın ve beyaz bir maya katmanının altında yıllanır.

FLEURIE

Beaujolais Villages bölgesindeki on köy kendi apelasyonlarına sahip olmaya layık görülmüştür. Bunlar Beaujolais 'crus' olarak bilinir. En iyi bilinenlerinden biri de Fleurie AOC'dir.

FRIULI-VENEZIA GIULIA

Çok daha komplike ve tam gövdeli İtalyan Pinot Grigio şarapları, Kuzey İtalya'nın doğu köşesinde yer alan Friuli-Venezia Giulia'da bulunabilir.

FURMINT

En çok Macaristan'da yetiştirilen beyaz bir üzüm türüdür.

GAMAY

Gamay için en önemli bölge Fransa'daki Beaujolais bölgesidir.

GARGANEGA

İtalya'da Soave DOC ve Soave Classico DOC şarapları için önemli bir üzüm türüdür.

GAVI

Cortese üzümü en çok İtalya'nın kuzey-batısındaki Piemonte bölgesinde yer alan Gavi DOCG şaraplarıyla bilinir.

GEVREY CHAMBERTIN

Pinor Noir üzümünden üretilen Gevrey - Chambertin AOC apelasyonu Côte de Nuits'dedir.

GEWURZTRAMINER

En ünlü Gewurtztraminer bölgesi Fransa'daki Alsace AOC bölgesidir.

GLERA

İtalyanların köpüren şarabı Prosecco üretiminde Glera üzüm çeşidi kullanılmaktadır.

GRAND CRU CLASSÊ

Bordeaux bölgesindeki bazı yöreler, en iyi Châteaux şaraplarını en iyi şaraplardan ayrıştırmak için bir sınıflandırmaya gitmişlerdir. Sınıflandırılmış şarapların etiketinde Grand Cru Classê ya da Cru Classê terimlerinin kullanılmasına izin verilir.

GRAND VIN

Şarabın veya Chateau’nun büyüklüğü veya sıradanlığından bağımsız olarak, Chateau tarafından üretilen şaraplar için genelde “Grand Vin” terimi kullanılır. Fransa’da resmi olarak kullanılmaz. Özellikle Bordeaux bölgesinde chateaux üreticileri, ikinci kalite ürünlerini ayırmak için asıl kaliteli şarapları için “Grand vin” ifadesini kullanır.

GRAVES

Bordeaux'da da sol yakada bulunan bir apelasyonudur

HALBTROCKEN

Almanya'da yarı tatlı şaraplar için kullanılan etiketleme terimidir.

HERMITAGE

Hermitage bölgesinin tamamı güneye bakan tek bir dik tepe yamacından oluşmaktadır.

INDICATION GÊOGRAPHIQUE PROTÊGÊE

Fransa'da PGI şarapları için kullanılan etiketleme terimidir. Geleneksel etiketleme terimi Vin de Pays yerine  kullanılmaktadır. Resmi olarak Ocak 2016'da kabul edildi.

INDICAZIONE GEOGRAFICA TIPICA

İtalyan kalite sınıflandırması "bir bölgeye özgü şarap" anlamına gelir. Indicazione Geografica Tipica, temel kategori olan Vino da Tavola'nın bir seviye üzerindedir. Super Tuscany şarapları için de kullanılabilir.

JOVEN

Asgari yıllandırma gerekliliği yoktur, tipik olarak rekolteyi takip eden yıl pazara sunulur.

KABINETT

Prädikat kategorisindeki en hafif şaraptır.

LANDWEIN

Almanya'da PGI şarabın karşılığıdır.

MÂCON

Bourgogne'un güneyindeki Mâconnais yöresi, Mâcon AOC etiketli limon, şeftali, kavun aromalarının hissedildiği meyvemsi çoğunlukla meşe fıçıda olgunlaştırılmayan Chardonnay şaraplarının ana vatanıdır.

MAIPO VALLEY

Şili'de Cabernet Sauvignon üzümü için önemli bir bölgedir.

MARTINBOROUGH

Yeni Zelanda'da serin ve ılıman iklime sahip bu bölge Pinot Noir üzümü için uygun bir bölgedir.

MÊTHODE CAP CLASSIQUE

Güney Afrika'da Mêthode Cap Classique etiketleme terimi, geleneksel yöntemle yapılan köpüklü şarapları belirtir.

MEUNIER

Serin iklime sahip Champagne bölgesinde yetiştirilen şampanya yapımında kullanılan üç üzümden biridir.

MEURSAULT

Bourgogne'nın Côte d'Or bölgesinde yer alan Meursault AOC iyi kalite Chardonnay şaraplarıyla ünlüdür.

MINERVOIS

Güney Fransa'da Grenache üzümü için önemli bir bölgedir.

MONTEPULCIANO d'ABRUZZO

İtalya'nın orta-doğu bölgesindeki Abruzzo'da Montepulciano üzümü ile yapılan Montepulciano d'Abruzzo DOC etiketli şaraplarıyla bilinir.

MOSEL

Almanya'da Riesling üzümü için önemli bir bölgedir.

NAVARRA

İspanya'da Garnacha üzümünün de kullanıldığı sek roze şaraplarıyla bilinen bölgedir.

NUITS-SAINT-GEORGES

Côte de Nuits bölgesinde yer alan Pinot Noir üzümü için önemli komünlerden biridir.

VINTAGE

Etiketteki vintage (rekolte) terimi, üzümlerin hangi yılda toplandığını gösterir.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo