Kış Uykusu
Şubat’ın son haftalarından itibaren sırayla havaya, suya ve toprağa cemre düşmesiyle, buzların eridiğine, bitkilerin uyandığına, çiçeklerin açtığına inanılır. Kısaca mevsim değişir, kıştan bahara geçilir. Peki kışın bağlarda ne olur?
Havaların soğuması, güneşin yüzünü daha az göstermesiyle beraber birçok canlı gibi bağlar da kış uykusuna geçer. Hava sıcaklıkları 10°C’nin altına indiği zaman asma hücreleri fonksiyonlarını yerine getirmemeye başlar, diğer bir deyişle “dormansi” periyodunu yaşar. Asmanın uyanması ise 10°C’nin üzerinde gerçekleşir.Kar yağışı hem asma hem bağ için faydalıdır. Kar yağdığında toprağı kaplayarak sıcaklığı 0 °C civarında tutmaya yardımcı olur ve asmayı don riskinden korur. Asma için kar izolatör (yalıtkan) görevi görür ve gizlenmiş durumda bulunan istenmeyen hastalıkları temizler. Nemin toprak içine yavaş yavaş hapsedilmesini sağlar. Ülkemiz genelinde, tam da istenildiği gibi kar yağışının bol olduğu, su rezervimizin arttığı, uzun aşırı soğukların yaşanmadığı bir kış geçirdik. Asmaya zarar veren soğuk havadır ve asmalar 0 °C’nin altındaki uzun süren sıcaklıklarda zarar görebilir. Bu sebepledir ki kış donları özellikle serin iklimlerde ve yüksek rakımlı bölgelerde her zaman risk oluşturur.
Kışın son günlerini yaşarken, batıdaki bölgelerimizde asma budamalarının başladığı şu günlerde, sizlere güzel manzaralardan oluşan bir albüm hazırladık.