Paylaş :

Likör nedir?

Likör nedir?

Likör, yüksek alkolün daha sonra içine tatlandırıcı ya da farklı meyveler, kökler, otlar eklenerek direkt olarak üretilmesi ya da tekrar damıtılması yöntemi ile elde edilen bir içkidir. Likörlerin alkol dereceleri, 10'lardan, 50'lere kadar devam edebilir. Bilinenin aksine, her likörün alkol derecesinin düşük olmasına gerek yoktur. Özellikle portakal likörleri, bazı herbal likörlerin alkol dereceleri 35'in üstünde olacaktır. Likörlere farklı harici renkler de eklenebilirken, bu renkler maserasyon, yani içinde dinlendirme yöntemi ile direkt farklı meyvelerden ya da botaniklerden de elde edilebilir. Likörlere sonradan şeker katılması gerekir %20 oranlarında kullanılan şeker daha da yüksek miktarlara çıkabilir. Likörler nötr damıtılmış içkilerden yapılabilirken, bunun haricinde viski gibi, brendi gibi, rom gibi diğer damıtık içkilerle de elde edilebilirler.

Likör nedir?

Likör ilk nerede üretilmiştir?

Likörler tıbbi amaçlarla üretilmeye başlanmıştır. Ticari amaçlarla kullanımı ise ilk kez Hollanda'da ortaya çıkmıştır.

Likör nedir?

​Aroma eklenerek farklı stillerde likörler üretmek için hangi teknikler kullanılır?

Esanslar ya da yapay tatlandırıcılar dışarıdan haricen eklenebilir. Bunun haricinde maserasyon dediğimiz, yani farklı meyvelerin örnek vermek gerekirse, ahududu ve şekerin içinde beklemiş alkolde, bu meyvenin tadını rengini karakterini çekecektir. Yani maserasyon usulüyle de tatlandırma mümkündür. Bunun haricinde yeniden damıtma yöntemi de kullanılabilir. Düz bir alkolün içine, portakal kabukları eklenebilir ya da limon kabukları eklenebilir. Bu şekliyle tekrar damıtıldığında, mevcut botaniklerin, mevcut meyvelerin lezzetleri, yağları alkole geçecektir. Daha sonra üzerine su ve şeker eklenerek doğal damıtma yöntemi ile de likör etmek mümkündür.

​Likörlerde kullanılan aromalar nelerdir?

Likörlerde kullanılan aromaları genelde 4 kategoriye ayırıyoruz. Bunlardan ilki süt ürünleri, özellikle kremalı yada kakaolu ve çikolatalı likörleri de süt ürünleri kategorisinde sokmak mümkündür. Mesela ''irish cream'' bunlardan en iyi örnektir. Bunun haricinde bitkiler kullanılabilir. Özellikle eski devirlerde, papazların, keşişlerin ya da bazı hekimlerin şifa vermesi amacıyla yüksek alkolün içinde farklı değişik bitkiler, kökler, yapraklar ve çiçekler beklettikleri bilinen bir gerçek. Hatta bunu maserasyon ya da damıtma usulüyle de yapmak gerçek. Böylece ortaya ''herbal'' adını verdiğimiz yoğun bitki notları, yoğun otsu tatlar bulunan likörler ortaya çıkmaktadır. Meyveler tabii ki çokça likör yapımında kullanılır. Bunların bazıları yumuşak meyveler olabilir, bazıları sert kabuklu meyveler olabilir. Hatta bazen meyvelerin çekirdekleri bile likör yapımında kullanılırlar. Portakal likörü, limon likörü, ahududu, vişne likörü bunların içinde bazı örneklerdir. Bir de tabii ki 4. ve son olarak kuruyemişler. Fındık likörü gibi, ceviz likörü gibi, farklı değişik likör cinsleri de kuruyemiş likörleri kategorisine dahil edilebilir.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo