18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 BEYAZ ŞARAP NASIL YAPILIR? | 7 ADIMDA BEYAZ ŞARAP YAPIMI

​​​​Kadehimize gelene kadar her biri ayrı ayrı emek isteyen şarap yapım aşamalarını okuduktan sonra kadehinizdeki şarabı tadarken ne kadar büyük bir özen ve emek olduğunu anımsayacaksınız.


beyaz_sarap_nasil_yapilir

Beyaz Şarap Nası​​​l Yapılır?

Aşamalar aşağıdaki sıralama ile ilerler;


  • HASAT

  • SALKIM AYIRMA

  • EZME

  • PRESLEME

  • FERMANTASYON

  • OLGUNLAŞTIRMA

  • ŞİŞELEME


Şarap Yapımı: Hasat Nası​​l Yapılır?
Beyaz Şarap Yapımı: Üzüm Toplama

Beyaz şarap nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması hasat.

Üzüm, ilkbaharda çiçek vermeye başlayıp; sonbahara doğru olgunlaşır.

Kaliteli bir şarap üretmenin en temel aşaması üzüm bağlarında başlar; çünkü şarap lezzetini öncelikle üzümün türü sonrasında uygulama aşamasında gösterilen özenden alır. Kaliteli bir şarabın en temel unsuru iyi bir bağdır.


Üzümler olgunlaştıkça asit oranları düşer ve şeker oranları artar. Üzümün sadece tat olarak olgunluğa ulaşması yeterli değildir, kabuktaki fenolojik olgunluğun tamamlandığından da emin olmalıdır.


​Bağ bozumu, ülkemizinde yer aldığı kuzey yarım kürede Ağustos ve E​kim ayları arasında, güney yarım kürede ise Mart ve Nisan aylarında gerçekleşir. Üzümler makine ile veya yapılacak şarabın stiline uygun olarak elle toplanır ve kasalara yerleştirilir. Hasat genellikle güneş doğmadan önce tamamlanır. 


Şarap tarihine meraklılar için “Bağcılık ve Şarabın Kısa Tarihi” yazımıza bu linkten ulaşarak konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz


Şarap yapımı: Salkım Ayır​​ma Nasıl Yapılır?
Beyaz Şarap Yapımı: Salkım Ayırma

Hasat tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden salkım ayırma işlemine geçilir çünkü üzümler bekledikçe üzerlerinde oluşacak mikroorganizmalar şarabın tadını ve kalitesini etkileyebilir. 

​Bağdan toplanan üzümler şaraphaneye getirilir, getirilen üzümler bir banta aktarılır. Bantın üzerinde yaprak, istenmeyen tane vb. elle ayıklanır. 



Şarap Yapımı: Presleme​ Nasıl Yapılır?
Beyaz Şarap Yapımı: Presleme

Beyaz şarap yapımın​​da kabuğa ihtiyaç duyulmaz. Bu sebepten beyaz şarap yaparken kabukla temas yoktur. ​

Presleme işlemi ile​ üzümler sıkıştırılır ve suyunun çıkarılır. Presleme yapıldıktan sonra üzüm suyu yani şıra doğruca ya paslanmaz çelik tanklara ya da meşe fıçıya aktarılır.


Şarap Yapımı: Fermentasyon N​​asıl Yapılır?
Beyaz Şarap Yapımı: Fermentasyon

Fermantasyon, mayanın sebep olduğu doğal bir reaksiyon yani bir süreçtir.​ Maya üzümün şırasındaki  şekerle be​​slenir böylece alkol ve karbondioksit gazı ortaya çıkar.

Beyaz şaraplar, meyve aromalarını korumak için düşük sıcaklıkta fermente edilir. 


Şarap Yapımı: Olgunlaştırma N​asıl Yapılır?​
Beyaz Şarap Yapımı: Olgunlaştırma

Fermentasyon işlemi bittiğinde yani maya şıranın içindeki şekeri bitirdiğinde paslanmaz çelik tanka veya meşe fıçıya alınıp dinlendirilir veya olgunlaştırılabilir. 


Beyaz Şarap Yapımı: Şişeleme

Tüm bu aşamalardan özenle geçen beyaz şarap son işlem olarak şişelenir. Şişelere doldurulan şarap mantarlanır veya çevir aç kapak takılarak, etkiletlenir ve satışa hazır hale gelir.


Beyaz şarap nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda okudunuz. Ayrıca kırmızı şarap nasıl yapılır​ veya roze şarap nasıl yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz.​​


beyaz_sarap