18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

Syrah/Shiraz Üzümünün Genel Özellikleri Nedir?

shiraz.jpgSyrah ve Shiraz, aynı türün iki ayrı ismidir. Fransa'da 'Syrah' denirken, Avustralya'da yaygın olarak 'Shiraz' adı kullanılır.

Syrah/Shiraz küçük taneleri olan kalın kabuklu siyah bir üzüm türüdür. Tamamen olgunlaşabilmek için ılıman ve sıcak iklime ihtiyaç duyar. Bu üzümlerle yapılan şaraplar, orta-yüksek tanen ve asidite oranlarına sahiptir. Ilıman bir iklimde yetişen Syrah/Shiraz üzümleriyle yapılan şaraplar, siyah meyve aromaları (siyah kiraz, böğürtlen) bitkisel notalar ve karabiber aromalarıyla tipik olarak orta gövdeli olurlar. Bu Syrah olarak adlandırdığımız Kuzey Rhône bölgesiyle anılan bir stildir.

Sıcak iklimde yetişen Syrah/Shiraz üzümleriyle yapılan şaraplar tipik olarak tam gövdelidir, yüksek alkol oranıyla birlikte olgun pişmiş siyah meyve ve meyankökü aromalarına sahiptir. Bu daha olgun stil, üzümün Shiraz olarak anıldığı Avustralya'nın daha sıcak bölgelerinde yaygındır.

Fransa ve Avustralya dışında iki isimden birinin kullanılması, şarabın hangi stilde yapıldığına dair tüketiciye bir fikir verme amaçlıdır.

Syrah/Shiraz meşe fıçıda yıllandırmaya uygundur. Meşe, şaraptaki tanenleri yumuşatırken aynı zamanda baharat gibi aromalar katar.

Çok iyi kalitedeki Syrah/Shiraz şarapları şişede yıllandırmaya uygundur. Zamanla kurumuş meyve aromalarıyla birlikte deri, et, ve toprak notaları ortaya çıkar.

 

SYRAH/SHİRAZ İÇİN ÖNEMLİ BÖLGELER

Kuzey Rhône

Syrah için klasik bir bölgedir. AOC şaraplarında sadece bu siyah üzüm çeşidinin kullanılmasına izin verilir.

Kuzey Rhône'da nehir yatağı çok dardır ve en iyi asma bahçeleri bu dik yamaçlarda bulunur.

Côte-Rôtie AOC

Kuzey Rhône bölgesinin kuzeyindedir. Geleneksel olarak Syrah ve Viognier üzümü birlikte fermantasyona girer.

Hermitage AOC

Daha güneyde yer alır. Hermitage bölgesi güneye bakan tek bir dik tepe yamacından oluşmaktadır.

Güney Fransa

Bazen Minervois AOC gibi apelasyon bölgeriyle harmanlanabilir ya da Pays d'Oc IGP etiketi ile monosepaj olarak görülebilir.


AVUSTRALYA

wine-valley-in-barossa-picture-.jpgBarossa Valley

Güney Avustralya'da bu sıcak bölge dünyanın en eski Shiraz asmalarından bazılarına ev sahipliği yapar.

Hunter Valley

New South Wales'te yer alan bu bölgede üretilen şaraplar şişede yıllanmaya uygundur.



Türkiye

Antalya, İzmir, Denizli, Uşak, Çeşme, Tekirdağ, Çanakkale, Avşa adası Türkiye'de Shiraz üzümünün yetiştirildiği bölgelerdir.

 

Shiraz mı yoksa Syrah mı?

İran'daki Shiraz kentiyle aynı ismi taşıması sebebiyle buradan doğduğu düşünülen Syrah'ın, 1999 yılında DNA profili çıkartıldığında, Güney Doğu Fransa'ya ait iki üzümün (Dureza ve Mondeuse Blanche üzümlerinin) çaprazlaması olduğu ortaya çıkmıştır. Asma, Avustralya'da yetiştirilirken üzüm adının yanlış harflerle (Scyras) yazılması sonucu isim Shiraz olarak anılmaya başlanmıştır. Syrah ve Shiraz günümüzde aynı üzüme farklı bölgelerde verilen isimlerdir. Üzümün Fransa'daki adı Syrah olup, Yeni Dünya'da (Avustralya) ise Shiraz olarak adlandırılmaktadır.

 

syrah ve yemek.jpgSyrah/Shiraz Şarabı Hangi Yemeklerle Eşleştirilebilir?

Syrah üzümünden yapılan şaraplar; Thai mutfağı, hindi, ördek, patlıcan yemekleri, bacon, pesto soslu yemekler, güveç, Frenk maydanozu, Raclette, parmesan gibi peynirlerle

Shiraz stilindeki şaraplar; ızgara tavuklarla, barbekü soslarla, Empanada (Güney Amerika'da içi doldurularak yapılan ve yenen bir börek), hamburgerlerle, emmental, edam, provolone gibi peynirlerle eşleştirilebilir.

 

Syrah/Shiraz Hangi Kadehte Servis Edilmelidir?

Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür.  Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.

Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)

 

Syrah/Shiraz Şarabı Hangi Sıcaklık Derecesinde Servis Edilmelidir?

15–18°C servis edilmesi tavsiye edilir.

 

 

​