18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

 Kırmızı Şarap Nedir ?

​​​​kırmızı şaraps.jpg


Kırmızı Şarap Nedir?

Kırmızı şarap siyah üzümden yapılır. Rengini, üzümün kabuğundan alır. Rengini ve tanenleri alabilmesi için fermantasyon işlemine üzümün kabuğu dahil edilmelidir.

 

Kırmızı Şarap Nasıl Yapılır?

Kırmızı veya roze şarap yapımına bakacak olursak öncelikle kırmızıların ve rozelerin ilk farkı şuradan gelir roze şaraplar kabuklarıyla daha az süre bekletilirler, kırmızı şaraplar daha uzun süre bekletilirler. 12-36 saat roze şarap düşünebilirsiniz. Kırmızı şaraplarda 36 saatten fazla kabuk teması olur.


Kırmızı şarap yapım aşamaları;

-Ezme

-Fermantasyon

-Süzme

-Presleme

-Fermantasyon

Olgunlaştırma

-Şişeleme

 

Daha detaylı bilgi için 7 adımda kırmızı şarap nasıl yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz. KIRMIZI ŞARAP NASIL YAPILIR? | 7 ADIMDA KIRMIZI ŞARAP YAPIMI (iwsa.com.tr) 

 

Kırmızı Şarap Neyle İçilir?

Siyah üzümden yapılan kırmızı şaraplarda siyah üzümün kabuk temasıdır kırmızı şaraba rengini veren. Kabuktan şaraba renk ile birlikte üzümün kabuğunda bulunan tanen geçişi de olur. Kırmızı şarapların yemek eşleşmelerinde tanen unsuru da önemlidir.

Düşük tanenli veya yüksek tanenli şaraplara göre farklı yiyeceklerle eşleştirilebilir.

Kırmızı etteki proteinin kırmızı şaraptaki tanen ile dengelenmesi sebebiyle yüksek tanenli kırmızı şaraplar ile eşleştirilebilir. Hangi siyah üzümler olabilir? Cabernet Sauvignon, Boğazkere

Beyaz şarap beyaz et, kırmızı şarap kırmızı et gibi bir genelleme var. Bunun da sebebi kırmızı şaraplardaki tanen beyaz et balık gibi yiyeceklerle tüketildiğinde ağzımızda metalikimsi bir tat bırakır. Ancak siz düşük tanenli bir kırmızı ile eşleştirirseniz bu metalikimsi tat oluşmaz. Hangi siyah üzümler olabilir? Pinot Noir, Merlot, Kalecik Karası

Kırmızı Şarap Hangi Sıcaklıkta Servis Edilmelidir?

Kırmızı şaraplarda orta ve tam gövdelileri 15-18 derecelerde, hafif gövdeli kırmızıları da 13 derecelerde tüketilmesi önerilir.

kırmızı şarap kadehi.jpg


Kırmızı Şarap Kadehi Nasıl olmalıdır?

Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür. Böylece havanın şarapla temas etme yüzeyi artar ve aromalar ortaya çıkar.




​​

Giysideki kırmızı şarap lekesini çıkarmak için pratik yollar nelerdir?

Giysilerdeki kırmızı şarap lekesini çıkarmak için sizlere yardımcı olacak birkaç pratik yöntem bulunmaktadır. Öncelikle, giysinize kırmızı şarap döktüyseniz ve elinizin altında beyaz şarap varsa, beyaz şarabı lekenin üzerine dökebilirsiniz. Beyaz şarap, kırmızı pigmenti seyrelterek şarap lekesinin kumaştan çıkarılmasını kolaylaştırabilir. Ayrıca şarap lekesi üzerine tuz serpebilirsiniz; serptikten sonra birkaç dakika bekleyip; akar su altında yıkayabilirsiniz. Kumaştaki şarap lekesini çıkarırken faydası olabilen bir başka püf noktası da sodadır. Bu seçenek, özellikle dışarıda yemek yerken işe yarar; çünkü her restoranda soda mevcuttur. Son olarak da temiz bir bezi sodayla nemlendirerek lekeyi emdirebilirsiniz; sonrasında ise şarap lekesi olan bölgeyi akar su altında yıkayabilirsiniz.

 

 kırmızı sarap lekesi.jpg