18 Yaşından büyük olduğunuzu teyit etmek için lütfen doğum tarihinizi girin.

BU SİTEYE GİRİŞ YAPABİLMENİZ İÇİN 18 YAŞINDAN BÜYÜK OLMAK ZORUNDASINIZ

"Türkiye’de son yıllarda hızla gelişen turizm ve gastronomi sektörüne hizmet vermek amacıyla hayata geçen International Wine and Spirits Academy (IWSA) bir Mey/Diageo Türkiye kuruluşudur.

Alkollü içecekler sektörü çalışanlarının kariyer ve kişisel gelişim yolculuklarında profesyonel başarı için öncü bir kuruluş olmayı hedefleyen IWSA Fermente ve distile içecekler hakkında aranılan her türlü bilginin bulunabileceği bir eğitim ve uygulama merkezi olarak Türkiye gastronomi sektörü için büyük bir açığı da kapamayı hedeflemektedir."

Grenache Üzümünün Genel Özellikleri Nedir

Grenache.jpgGrenache bir siyah üzüm türüdür. Bu siyah üzüm türü İspanya'da Garnacha olarak bilinir, ancak diğer bölgelerin çoğunda, şarap etiketinde Grenache olarak yer alır. Grenache üzümleri yüksek şeker ve düşük asidite düzeyine sahip, ince kabuklu, iri taneli üzümlerdir. Ortaya çıkan şaraplar genelde koyu renkli değildir, ancak gövdelidir. Çoğunlukla kırmızı meyve (çilek, ahududu) ve baharat (beyaz biber, meyan kökü, karanfil) aromaları taşır. Olgunlaştıkça baharat aromaları, karamela ve derimsi aromalara dönüşür. Grenache olgunlaşmak için sıcak iklimlere ihtiyaç duyar. İnce kabuklu olması nedeniyle, Grenache üzümlerinden kolaylıkla roze şaraplar yapılır. Bunlar kırmızı meyve (çilek, kırmızı erik, kırmızı kiraz) aromalarına sahip olurlar. Bu şaraplar sek ve bazıları orta derece tatlılığa sahip, hafif gövdeli ve meyveli şaraplardır. Grenache, güney Rhône, güney Fransa ve İspanya'da roze şaraplar için yaygın şekilde kullanılır. Genelde en iyi, genç ve tazeyken tüketilir.

 

Grenache/Garnacha İçin Önemli Bölgeler Nelerdir?

 

FRANSA

Güney Rhône

cheatuneuf.jpgGrenache, Fransa'daki Güney Rhône bölgesindeki önemli bir üzüm türüdür. Güney Rhône'un iklimi, yönü ve üzüm türleri Kuzey Rhône'dan oldukça farklıdır. Burada vadi düzleşirken iklim güney enlemi nedeniyle ısınır. Grenache bu bölgede başarılı bir şekilde olgunlaşır. Güney Rhône'da yapılan kırmızı Grenache şarapları tipik olarak Syrah dahil çeşitli yerel üzüm türleriyle harmanlanır.

 

Côtes du Rhône etiketli en ucuz şaraplar tipik olarak basittir, orta gövdelidir ve kırmızı meyveyle baharat tatlarına sahiptirler. Côtes du Rhône Villages etiketli şaraplar daha yüksek seviyede kompleksite sunabilir.

 

Châteauneuf-du-Pape etiketli şaraplar yüksek alkol oranına sahip tam gövdeli şaraplar olarak bilinirler.

 

Güney Fransa

Grenache, Fransa'nın güneyinde yapılan hem kırmızı hem de roze şaraplar için önemli bir türdür.

 

İspanya

Grenache, İspanya'da Garnacha ismiyle bilinir.

 

AVUSTRALYA

barosso.jpg




Güney Avustralya'nın sıcak Barossa Valley ve McLaren Vale bölgeleri, birçok yaşlı  Grenache asmasına ev sahipliği yapar. Grenache üzümü aynı zamanda Shiraz ve diğer türlerle harmanlanır. Bu şaraplar stil ve kalite açısından Châteauneuf-du-Papeetiketli şaraplara benzetilebilir.

 

 

Grenache/Garnacha Şarabı Hangi Yemeklerle Eşleştirilebilir?

Grenache yemek.jpgTavuk, kızarmış ördek, patlıcan, osso buco, ızgara etler, baharatlı yemekler,  Asya mutfağı ile eşleştirilebilir.

 

Grenache/Garnacha Hangi Kadehte Servis Edilmelidir?

Kırmızı şaraplar için kullandığımız kadehler beyazlar veya rozeler için kullandığımız kadehlerden daha büyüktür.  Bu tip kadehler ağız kısmının genişliği sebebiyle şarabın hava ile daha fazla temas ederek aromalarının açılmasına da yardımcı oluyor.

Kadeh; görünüm, koku, tat ve yapı üzerine mümkün olan en iyi duyumları alabilmek için önemlidir. Bordeaux tip kadehler; taneni yüksek, asidi orta düzeyde şaraplar içindir. Şarabı dilin ortasına yönlendirerek meyve, tanen ve asit dengesini sağlar. (Cabernet Sauvignon, Merlot, Boğazkere, Öküzgözü-Boğazkere, Bordeaux şarapları vb..)

 

Grenache/Garnacha Şarabı Hangi Sıcaklık Derecesinde Servis Edilmelidir?

kadeh.jpg

13°C servis edilmesi tavsiye edilir.