Paylaş :

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

Rakı nasıl üretilir? Rakı, kanunla korunan nadir bir içkidir. Türk Gıda Kodeksinde rakı üretimi detaylı anlatılmaktadır. Rakı; yalnızca suma veya tarımsal kökenli etil alkol ile karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumu (Pimpinella anisum) ile ikinci kez distile edilmesiyle sadece Türkiye’de üretilen distile alkollü içkidir. Rakının Türkiye'de tescilli coğrafi işareti vardır. ​

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

​1. Rakı üretiminde; Türkiye'de yetişen anason (Pimpinella anisum) kullanılmalıdır.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

2. Türkiye'de yetişen yaş üzüm, kuru üzüm ve tarımsal ürünler kullanılmalıdır.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

3. En fazla 5.000 litrelik bakır imbikte Türkiye'de damıtılmalıdır.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

4. Rakı, dolum öncesinde en az bir ay dinlendirilmelidir. Renklendirici ve hiçbir katkı maddesi kullanılmamalıdır.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

5. En az bir milyon litrelik üretim hacmine sahip tesiste üretilmelidir.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

6.  Alkol miktarı en az %40 olmalıdır. 

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

7. Anason tohumundan gelen uçucu yağın anetol miktarı, ürünün litresinde en az 800 miligram olmalıdır.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

​8. Şeker miktarı ürün litresinde en fazla 10 gram olmalıdır. 

Günümüzde reçetesinde şeker kullanılan rakılarda bu miktar en fazla 1 litrede 4-5 gramdır 

(4-5 gram şeker= yaklaşık 1 tatlı kaşığı veya 1 küp şeker). 

Yani ancak 1 litre rakı tüketildiğinde bu 4-5 gram şekere denk gelir.

9 MADDEDE RAKI ÜRETİMİ

9. Anason ile tekrar damıtmada ürünün sadece orta kısmı yani göbeği alınır. Tüm rakılar orta üründür, yani göbektir.

İlginizi Çekebilir

Nespresso
Nude
Nude
IWSA Logo