
Salata ve üzüm eşleştirilmesinde tariflerdeki malzemeler kadar kullanılan sos da eşleştirme için önemli bir unsurdur.
1. LİMONLU SALATALAR
Bol yeşillikli, limonlu basit bir salata ile asiditesi yüksek üzümleri eşleştirebilirsiniz. Limonlu salata sosu içindeki asit seviyesi o kadar yüksektir ki, şarabın tadı ekşi hissedilebilir. Çok yüksek asit seviyesine sahip üzüme ihtiyacınız vardır.
Üzümler; Sauvignon Blanc, köpüren şarap, Chablis, Emir
2.Sezar Salata (Caesar Salad)
Hotel Caser's Palace'ın sahibi ve şefi Caeser Cardini (1896-1956) tarafından yaratılan bu salatanın ilk tarifinde marul, sarımsak, kruton, parmesan peyniri, yumurta, zeytinyağı ve Worchester sosu yer alırken, Caeser'ın kardeşi Alex de mayonez ve ançüez ile sosu zenginleştirmiş. Ançüezden gelen uzluluk, parmesan peyniri, sirke bazlı sos ile yüksek asitliğe sahip beyaz üzümler eşleştirilebilir.
Üzümler; Arneis, Sauvignon Blanc, Riesling, Emir, Vasilaki, Sıdalan
3. TON BALIKLI SALATA
Ton balığı gibi pembe etli balıklarla aromatik rozeler, hafif gövdeli kırmızılar ve yüksek asiditeye sahip beyaz üzümler eşleştirilebilir.
Üzümler; Pinot Noir, Gamay, Sauvignon Blanc, Emir, Chardonnay, Kalecik Karası, Merlot
4. BALLI HARDAL SOSLU TAVUKLU SALATA
Tavuklu salatayı hafif gövdeli beyaz veya kırmızı şarap ile eşleştirebilirken salatanın içine ballı hardal sosu girince tatlılığı dengeleyebilecek üzümlerle eşleştirilebilir.
Üzümler; Gamay, Pinot Noir, Kalecik Karası, Gewürztraminer, Riesling ( Alman Auslese)
5. GREEK SALATA
Yunanca'da bu salatanın tam adı 'horiatiki salatası' olup, 'köy salatası' anlamına geliyor. Çoban salatasına benzemekle beraber üzerine zeytin ve peynir eklenerek yapılmaktadır.
Malzemelerinden özellikle zeytinyağının ve beyaz peynirin yapısı ile bölgesel üzümler öncelikle düşünülebilir ve yüksek asitli, meyvemsi beyaz üzümlerle eşleştirilebilir.
Üzümler; Assyrtiko, Verdejo, Sıdalan, Vasilaki, Emir