1- İspanya’da Denominacion de Origen Calificada(DOCa) kategorisine sahip iki bölgeden biridir.
2- Rioja’nın kuzey bölgesine Atlantik Okyanusun’ndan gelen esintiler sıcaklıkların fazla yükselmesine engel olur. Bu nedenle burada üretilen şaraplar, bölgedeki en hafif gövdeli sonuçları verir.
3- Rioja bölgesinin güneyin daha sıcak ve kuru iklime özelliklerine sahip olması sebebiyle burada üretilen şaraplar olgun meyve aromaları taşır ve daha gövdelidir.
4- Bu bölgedeki asmalar genelde siyah üzüm türleridir. En sık rastlanan çeşit ise Tempranillo’dur. Ayrıca Garnacha (Grenache) da önemli çeşitler arasındadır.
5- Bu bölgede siyah üzüm türleri dışında beyaz üzüm de yetiştirilmektedir. En çok yetiştirilen çeşit Viura’dır.
6- Kırmızılarda olduğu gibi beyaz şaraplar da belirli sürelerde yıllandırılır.
7- Beyaz şaraplar geleneksel stilde üretildiği zaman, meyve kokularını korumaları için olabildiğince az oksijenle temas ettirilir.
8- Meşede yıllandırılan kırmızı şaraplar tam gövdelidir ve kırmızı ve siyah meyve aroma özelliklerini taşır.
9- Meşe fıçılarda yıllandırma işlemi Rioja şaraplarını tanımlayan önemli bir özelliktir. Amerikan meşesi olduğu gibi Fransız meşesi de üreticilerin tercihlerine göre kullanmaktadırlar.
10-
RIOJA OLGUNLAŞTIRMA TERİMLERİ |
ETİKET TERİMİ |
Meşe fıçıda olgunlaştırma |
Toplam minimum olgunlaştırma |
Kırmızı |
Beyaz ve Roze |
Kırmızı |
Beyaz ve Roze |
Joven | |
| Hasat edildikten sonra şişelendiği yıla kadar |
Crianza | 12 | | 24 | 18 |
Reserva(Meşe fıçılarda ve şişede dinlendirilmiş) | 6 | 6 | 36 | 18 |
Gran Reserva (Meşe fıçılarda ve şişede dinlendirilmiş) | 24 | 12 | 60 | 48 |